tisdag, augusti 10, 2010

Stockholm vs Köpenhamn


http://www.pastan.nu/1.1145279

Arkitektur a capella med Bjarke Ingels på Kulturhustaket i en fritt hållen intervju under lös ledning av Ola Andersson. Innehållet inleddes av Andersson till att vara en Ingelsbiografi men gled, efter skämtsamt påpekande från Ingels, över mot arkitektur. Nästan som det annonserats; livet, staden och arkitekturen.

Som kontrast här efteråt får jag väl köpa på mig Ingels serieaktiga arkitekturbok Yes is more. Mer av overpleasing allt och alla; beställare, brukare, politiker, tillgänglighet osv. Men framför allt för att inspireras ytterligare kring hur vi arkitektoniskt skulle kunna utveckla den svenska staden. Varför inte ta till vara att våra regionala stadskärnor i huvudsak lämnar mycket stor frihet för spännande arkitektur i kompletteringsbebyggelsen.

"Ett av BIG:s projekt för 8-10 år sedan i Umeå passade in i Shanghai. Precis som stora genombrott i medicin gjorts när något annat försökts skapats." Kanske BIG:s Slussenförslag kommer till användning på annat håll också? Men ska någon annan använda det så får vi nog vänta till dess Ingels lämnat jordelivet och blivit en del av arkitekturhistorien. Då kan vi, med Ingels egna ord, stjäla utan att det är att stjäla från en konkurrent utan istället kan det kallas en hyllning.

Ingels jämför på det sättet arkitektur med Darwinism - en evolution. Men låt arkitekturen och materialval ersätta klimatanläggningar och andra maskiner. Samt sätt byggnaderna i en kontext genom att t ex använda tomrum och låt kontext vara välrelaterade byggnader inte välkamoflerade diton. Här kom dock en brasklapp om hänsyn till områdets känslighet.

Ingels pekar även på att det behövs fler ja-sägare till projekt för att mer intressant arkitektur ska komma till. "Yes is more!" Arkitekt, politiker, byggingejörer, bygglovshandläggare, användare, grannar och allmänhet ska alla godkänna projektet. Det behövs ~200 som säger ja för att förverkliga ett projekt men bara 1 som säger nej för att stoppa det, säger Ingels cyniskt.

Framtiden i Skandinavien ser Ingels i ringstaden av Västra Skåne och Östra Danmark.

Slutligen beskriver Bjarke Ingels film och populärkultur som det bästa sättet att förmedla bilder av arkitektur.