måndag, oktober 01, 2012

Spänningar i demokratiska institutioner

Jasenko Selimovic beskrev på debattplats i Göteborgs-Posten igår att EU kommer gå stärkt ur krisen som är men att det är viktigt att inte bygga in spänningar i ett tätare samarbete, eller som Selimovic skriver - inte bygga in spänningar i en federation.

Glasklart så, det räcker med att titta på våra egna kommuner i Sverige. Kommunreformerna främst de på 1970-talet som gav oss de kommuner vi har idag släpar flera på arv. För Haninge fanns under en tid t ex ett lokalparti för de södra delarna av kommunen. I grannkommunen Nynäshamn finns 10(!) partier i kommunfullmäktige på 41 platser vilket bara det är ett tecken på ett missnöje, även om det hade kunnat vara ett tecken på en mycket väl fungerande lokal demokrati men så är inte de demokratiska institutionerna i Sverige uppbyggda så det vore en illusion eller att vilseleda väljare.

Förrförra veckan lyssnade jag bl a till Gunnar Wetterberg på temat är det fel i svensk planering. Vilket gott kan förtjäna ett alldeles eget blogginlägg. En sak som dock framkom var den för vår tid lite lustiga detaljen varför det var socknarna (det som sen blivit kommuner) som blev den lokala politiska nivån och inte häraderna som var det folk i gemen identifierade sig med. Det hade att göra med tvåkammarriksdagens införande och därmed ståndsriksdagens avskaffande och hux flux landad politiken på sockennivå istället för häradsnivå. Så till den milda grad har det sedan format oss att vi idag  knappt kan namnge det härad vi geografiskt bor i. Tänk om våra efterkommande ser på någon administrativ nivå vi har idag och ställer sig frågande vad den geografiska administrativa enhet de bor inom en gång kan ha varit och hetat.

Skulle vi i Storstockholmsregionen må gott av att göra oss fria från arvet av kompromissen efter ståndsriksdagen? Förmodligen, är mitt svar. Det riskerar såklart att leda till ett antal lokalpartier som värnar status quo, spänningar för att tala klartext. Det skulle samtidigt kunna ge oss geografiska administrativa enheter i Storstockholm, tillräckligt stora, för att väcka en krets journalisters intresse. Det sker för lite granskning av lokalpolitiker i Storstockholm, vilket skiljer sig från landet men där det istället finns andra utmaningar.  Så kanske skulle större enheter också kunna göra att medborgare får en tydligare bild av vilka de ska rösta på eller rösta bort när de lägger sin röst i kommunalvalen.

På Europanivå har nu startats European Daily. Undrar om den kommer kunna ta plats i det allmänna medvetandet. Annars har vi europavänner som Jasenko Selimovic som kommer fortsätta skriva, visionera, kritisera och driva på vår nationella Europadebatt.