torsdag, december 11, 2014

Adventskalender 2014 - Lucka 11 - Höglundaskolan

Årets Haningebyggnad 2014, Höglundaskolan har idag (11/12-14), uppmärksammats vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde. 

Nämnden och gäster gavs tillfälle till samspråk under enkla former, varpå prisutdelning och presentation av Höglundaskolan följde. 

Ägare och byggherre har varit Tornberget Fastighetsförvaltnings AB i Haninge, det vill säga kommunens eget fastighetsbolag. Vinnande arkitekt har varit Kristian Lindgren Arkitekter (KLARK).

Här länk till första spadtaget för skolan. Här länk till invigningen av skolan.

Bakgrund 
Vid stadsbyggnadsnämndens sammanträde 2012-09-18 § 119 beslutade nämnden att inrätta Årets Haningebyggnad. Detta som ett led i att utveckla en vacker och funktionell bebyggelsemiljö, skapa intresse, engagemang och diskussion om kommande bebyggelseutveckling och uppmärksamma god arkitektur. Haninge kommun är utpekat som en regional stadskärna. Det pågår en stark bebyggelseutveckling i Haninge, det innebär att det kommer färdigställs många nya byggnader, villor, tillbyggnader, anläggningar och flera av dessa är värda att uppmärksammas, inte bara för god arkitektur, utan även för att de bidrar till utveckling av den regionala stadskärnan och en vackrare bebyggelsemiljö i Haninge.

Kriterier 
Nominerade byggnader, tillbyggnader och anläggningar ska vara högst 3 år gamla för att kvalificera. Det innebär även att en byggnad, tillbyggnad och anläggning kan få en andra och tredje chans. Till kriterierna hör också att byggnaden, tillbyggnaden eller anläggningen ska vara placerade och utformade med god anpassning till omgivning och miljö, att den yttre utformningen med färg, form och detaljer är exempel på god arkitektur, att de bidrar till en god helhetsverkan och är ett tillskott till kulturmiljön.

Nomineringsurvalet
Nomineringar har mottagits och registrerats. Varje nominering har kontrollerats av Haninges stadsarkitekt utifrån uppställda kriterier. Juryn har sedan haft uppgift att göra ett urval av nomineringsbidragen, vilka byggnader, tillbyggnader eller anläggningar som blir de tre slutliga finalisterna. 

Vinnare
Juryn har gjort sitt urval och fram till Haningedagen har allmänheten fått möjlighet att rösta fram det slutliga vinnarbidraget, det bidrag med flest röster vinner. Vinnaren av Årets Haningebyggnad vinner äran i första hand men även en plakett att fästa på husets fasad samt diplom som delas ut till arkitekten, byggherren och ägaren av byggnaden.

Etiketter: