tisdag, april 15, 2014

Hur tänkte du fira årsdagen av den ryska påsken?

Omvärldslägen förändras snabb. 2008 rullade ryska styrkor in i grannlandet Georgien, länk och länk. Påsken 2013 går till den svenska nutidshistorien som den ryska påsken då ryskt flyg övade mot svenskt territorium utan en svensk incidentberedskap ens fanns på marken. För några veckor sen dök grönklädda beväpnade män upp på Krim. Kort därefter annekterade Ryssland Krim från Ukraina. 

Upprustningar eller nedrustningar kan inte hanteras på i så korta tidsrymder. Det behövs en förstärkning av det svenska försvaret, där det psykologisk försvaret är en del. Glädjande har åtminstone frågan om nästa generation svenska ubåtar fått sig en lösning. Saab som fått uppdraget köper det vi lärt känna som Kockums från de tyska ägarna, länk och länk. Här en vlogg på knappa fyra minuter i den frågan.


BBC rapporterar med text och film från östra Ukraina, länk. Är de grönklädda beväpnade männen i östra Ukraina rysk trupp, liksom på Krim, frågar sig reportern. Ja, är det högst troliga svaret. Här i östra Ukraina verkar de dock dra sig undan istället för att patrullera gatorna.

Den militära uppladdningen på var sida den ukrainska gränsen visar DN och bygger sin rapportering på brittiska Royal United Service Institute, länk och länk. De senare skriver om att de ryska trupperna även har med fältsjukhus och att det ryska inrikesministeriets trupper (läs: kravallpolis) är satta i hög beredskap. Det är inget ljust scenario.

Redan i februari rapporterades om ryska truppförflyttningar, länk. Men, 100 000 man skulle ha kunnat vara en övning också. Övningar av sovjetiska mått och utan förvarning har vi fått vänja oss vid. Att ett land tar delar av ett annat land ska vi aldrig vänja oss vid.

Peter Olevik Dunder
kandidat (FP) till riksdag och kommun

Etiketter: ,