torsdag, juni 29, 2006

Frihet, jämlikhet, JÄMSTÄLLDHET

Broderskap, uttrycket fransmännen använder som avrundning, har jag ersatt med jämställdhet vilket gott kan sägas ingå i begreppet jämlikhet. Ändå väljer jag att lyfta fram och repetera för att poängtera jämställdhet.

Alla tre orden är liberala värderingar som måste försvaras, ibland mer än annars. Nu senast föreslog vänstern självförsvar i skolan. SvD:s artikel. När man målar med den stora röda penseln och dragen blir grova verkar förslaget på avstånd bra. Som vanligt känns fräckt att säga men återigen har vänstern inte en komplett bild av hur komplex verkligheten är. Igår på tv intervjuades en företrädare för Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. På frågan om det är möjligt för 13- 14-åringar att försvara sig mot vuxna svarade han att det är en fråga om teknik. Jag vänder mig kraftfullt mot det uttalandet. För att kunna tillämpa en teknik i ett pressat läge måste individen ha tränat kampsport länge, annars hamnar angriparen och den angripne/na i en fysisk kraftmätning! Således är det fel sätt att motverka vissa mäns våld mot kvinnor med att knuffa fram 13- 14-åriga tjejer som det redskapet samhället använder för att avskräcka dessa män. Här behövs istället attitydförändringar, reellt avskräckande samhällsredskap som synligare polis och tekniska lösningar som exempelvis mer ljus i befintliga gatlyktor användas. Den andra halvan av befolkningen, det vill säga pojkarna, ska enligt samma vänsterförslag undervisas i feminism.

Liberal feminism är kanske inte det vänstern tänkt sig men kan vi få in tänket liberal feminism i all offentlig verksamhet inklusive skolan så är mycket vunnet. Jag som folkpartist ser dock till skillnad från vänstern att värderingar om könsroller kommer tidigare än i grundskolans sista tre år eller gymnasiet. För att nå ut måste arbetet vara en naturlig del i all verksamhet från tidig ålder inte ett skolämne för manliga tonåringar.