lördag, oktober 28, 2006

A-kassa, för vem?

Jag har varit med i a-kassan Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa, AEA i ungefär två år och idag begärde jag utträde. Lagstiftar riksdagen att medlemskap ska vara obligatoriskt så tvingas jag tillbaka in i en organisation jag valt att lämna.

Själva tanken på kollektivanslutning och obligatorium för mina tankar till korporatism och socialism. Skyddet av de som annars skulle valt bort a-kassan av ekonomiska skäl säkerställs genom ett obligatorium samtidigt tar staten i paternalismens tecken ifrån individen valmöjligheter. A-kasseavgiften är ingen skatt utan en avgift i likhet med exempelvis TV-licensavgiften.

Anledningen att jag från början gick med var högst självisk; jag hade fog att anta att jag skulle vara tvungen att se mig om efter ett annat yrke och vill ha en ekonomisk försäkring. Nu har jag kommit till insikten att även om jag sägs upp från nuvarande anställning så har jag tillräckligt med vilja, idéer och kontakter för att alltid skaffa mig arbete i någon form. Mitt utträde är inte kopplat till betalningsoförmåga utan ovilja att betala för en tjänst jag aldrig avser nyttja.

Jag försätter mig medvetet i situationen att jag på pappret är oförsäkrad. Följden av att jag inte betala in pengar blir att AEA har mindre pengar att ta av för att klara av att betala ut till de akademiker som inte vill eller inte kan arbeta. Anledningar att en individ inte kan arbeta kan vara att de har en partner med arbete på en ort och således inte vill flytta till arbete eller att de inte vågar starta eget. Självfallet finns det även fler anledningar, själv ser jag istället alla de möjligheter och saker jag vill göra och inser att jag bara har ett liv att få rum med så mycket det går i.

Slutligen tror jag inte att jag skulle må bra av pension heller; jag ser arbete är en naturlig del i livet. Det får dock bli en annan blogpost om det vid senare tillfälle.

Från AEA:s hemsida:
Skriftlig begäran om utträde
Vill du inte längre vara medlem i AEA ska du meddela detta skriftligt i brev eller e-post. Ange alltid personnummer, namn och önskat utträdesdatum, samt meddela oss om du behöver ett övergångsbevis för byte av a-kassa. Utträde beviljas i regel tidigast vid närmast följande månadsskifte förutsatt att avgiften är betald.I din begäran om utträde kan du även meddela ditt bankkontonummer så att vi kan återbetala eventuell överskjutande medlemsavgift.

Mitt mail till AEA:
Hej!
Jag vill inte längre vara medlem i AEA. Jag önskar utträde månadsskiftet oktober-november i år, 2006. Mitt ************* konto är ****************. Övergångsbevis önskas icke.
Vänliga hälsningar
Peter Olevik Dunder

3 Comments:

Blogger Peter Olevik Dunder said...

Har fått kommentarer IRL på den här blogposten. Bl.a. att det är en fråga om att visa solidaritet samt att det inte går att förutse om man hamnar i någon form utav arbetsoförmåga.

Solidariskt är jag med och betalar genom att a-kassorna även finasieras genom skatt/arbetsgivaravgift.

Oförmåga att arbeta torde leda till sjukskrivning och rehabilitering.

Hade jag familj skulle jag inte vara lika flyttbar; sambo med jobb eller barn i skola försvårar självfallet.

I min nuvarande livssituation där jag inte är främmande för söka arbete i andra länder så är min uppfattning att mina chanser är goda.

Så till dess att a-kasseavgiften blir obligatorisk avser jag lägga de hundralappar jag annars skulle pytsas in till AEA i svensk handel istället.

Men jag behöver även tänka mer på det etisk/moraliska i att "solidariskt" betala till en dylik försäkring...

18 november, 2006 13:06  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Här en länk som också är relevant och har ett ironiskt perspektiv.

http://www.xingfu.se/blogge/posts/06/11/15/Roerelsen+tagen+pa+saengen/

18 november, 2006 13:34  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

http://www.xingfu.se/blogge/posts/06/11/15/
Roerelsen+tagen+pa+saengen/

18 november, 2006 13:35  

Skicka en kommentar

<< Home