torsdag, oktober 19, 2006

Arbetsförmedlingen?

Då börjar korståget för en bättre förvaltning.

Har ikväll tipsats via Jonas Rask om att Försäkringskassan inte anmäler lediga tjänster till Arbetsförmedlingen. Gick in på respektive hemsida och gjorde skärmdumpar, vilka redovisas här bredvid.

Huruvida det är ett systemfel eller ett misstag som gör att Försäkringskassan inte kontaktat Arbetsförmedlingen kan jag inte utifrån det här underlaget bedöma.

Dock påvisar det att även arbeten inom offentlig sektor kan sökas utan kontakt via Arbetsförmedlingen. Här kommer så det kritiska: OM Arbetsförmedlingen inte förmedlar arbeten utan endast administrerar arbetslösa borde verksamheten antingen byta namn eller inriktning. Jag föreslår att båda sakerna sker.

Arbetsförmedling bör kunna skötas av privata förmedlingsföretag, mäklare.

Administrering syftande till utbetalning av ersättning borde kunna skötas av a-kassorna själva eller den kommunala socialförvaltningen.

Administrering av kursutbud och tillhandahållande av kurser borde kunna skötas av KomVux, privata utbildningsföretag, KY-utbildningar, universitet eller lärlingsutbildningar inom skrån.

Avskaffandet av de 21 Länsarbetsnämnderna var enligt mig ett steg i rätt riktning. Nästa steg borde vara avskaffandet av de 325 Arbetsförmedlingarna.