onsdag, februari 24, 2010

Försvarets stöd till det civila samhället

Igår kväll när jag stod och väntade på 4:ans buss på Söder passade jag på att bl a läsa på mobil.mil.se att försvaret skulle stödja Banverket med 300 man från bl a Ing 2 och Amf 1. I första hand skulle det gälla Nässjö och sen Hallberg och Norrköping.

Idag på vanliga mil.se står att det blir Nässjö, Hallsberg och Göteborg som personal ställs till förfogande. Det blev visst både förändringar i orter och förband vilket visar på något i grunden positivt; det vill säga att Försvarsmakten såg till att informera så tidigt som möjligt, till och med innan allt var helt klart.

Sen att det tog några veckor innan stödet till det civila samhället blev aktuellt kan jag tycka är märkligt. Samhällsekonomiskt borde det varit en enorm vinst om trafiken kunnat gå med färre störningar.

Värnpliktsrådet ger ifrån sig ett av sina sista rop. Mellan raderna om grå arbetskraft. Från och med i sommar är gruppchefer, soldater och sjömän anställda istället för pliktiga. Nästa vinter behöver försvaret inte längre stå och vrida med mössan i hand utan kan förhoppningsvis istället skicka ut manskap där det behövs.

Etiketter: , ,

4 Comments:

Blogger Anders Eriksson said...

Vi tycker inte att det är grå arbetskraft. Däremot tycker vi att extra arbete ska kompenseras med extra ledighet och att man måste få möjlighet att genomföra eventuell utbildning man missar.

Läs mer om vad vi tycker på Politikerbloggen.

Anders Eriksson,
generalsekreterare
Värnpliktsrådet

25 februari, 2010 17:24  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Hej! Tack för genmäle. Jag läste in det utan att redovisa mitt resonemang. Rättar mig.

Försvarets uttalande: "För att understryka att de värnpliktiga inte används som grå arbetskraft, betonar major Peter Gustafsson frivilligheten." Leder mig till slutsatsen att myndigheten inte frågat efter frivilliga om inte rådet tidigare agerat mot det vad som ligger utanför utbildningsmoment.

Det som sker utöver har kritiserats och slagträet har varit benämningen grå arbetskraft. Ibland väl grundat, andra gånger har det synts mig mindre välgrundat.

Tveklöst har rådet agerat som facklig organisation och jag hoppas att GSS får ett eget fackligt organ i framtiden. Annars tror jag risken är att deras synpunkter slukas i kompromisser inom det allomfattande "officersförbundet".

Vänliga hälsningar
Peter Olevik Dunder

25 februari, 2010 19:28  
Blogger Anders Eriksson said...

Att vi lyft frågan om grå arbetskraft har förmodligen gjort att de själva tänker i de banorna, ja. Däremot har vi aldrig sagt att det är grå arbetskraft när värnpliktiga används för skarpa uppgifter av det här slaget. Vi har kritiserat utnyttjandet av vakt- och eskortvärnpliktiga för att vara grå arbetskraft, men det är i en helt annan omfattning än detta.

Och ja, jag kan hålla med dig om att "grå arbetskraft" ibland använts felaktigt. Vi försöker dock vara noggranna med hur vi använder det.

Vi är helt överens om att det behövs en fackligt representation även i framtiden. Vi för en dialog med de fackliga organisationerna idag, vilket bland annat LO-tidningen skrivit om.

Ha en trevlig helg!

Mvh,
Anders Eriksson

26 februari, 2010 08:26  
Anonymous Anonym said...

Varför är militären alltid så villiga att ställa upp tror ni? Är det för att de har så svårt att hitta på saker att göra

själva eller är det så att de får betalt av t.ex. Banverket? Var hamnar i så fall dessa pengar? Själv har man ju släckt

skogsbrand i södertälje för att man ville spara in på bandpersonal och burit möbler från hur i Vagnhärad för att det var

för farligt för de boende där att gå in själva. Allt utan utildning eller något som helst annat säkerhetstänkade. Inte en

enda ny pryl dök det upp på regementet heller, bara samma skit som fanns 20 år tidigare. 30 kulor hade de iaf. råd att

lägga på min 10 månader långa utbildning, dra era egna slutsats från det.

Om ni tycker att det är roligt att era söner säljs som slavarbetskraft om att någon annan tar pengarna för jobbet så

tycker jag att kan sätta er ner och kolla färdigt på lyckohjulet i ställer för att bli upprörda. Om inte kan ni läsa om

hur vi blev sålda som slavar,eller grå arbetskraft som det så fint kallas, på http://workplatoon.awardspace.us/

Det finns duktiga professionella snöröjare i Sverige!

http://arbetsplutonen.awardspace.us

26 maj, 2010 02:21  

Skicka en kommentar

<< Home