onsdag, oktober 17, 2012

Romer i Haninge

När kommunstyrelsen tillsatte mig och en grupp andra politiker till samrådet med sverigefinnarna som ett led i kommunens arbete som finskt förvaltningsområde så gavs även ett vidgat uppdrag. Vi skulle också arbeta med övriga nationella minoriteter, dvs tornedalningar, judar, samer och romer. De förstnämnda tre är vad vi kunnat se inte många i Haninge, eller funnit andra vägar till politiken. Romerna i Haninge däremot har vi inlett ett arbete kring och med.

Hittills har hållits ett antal samrådsmöten 2011 och 2012 med 10-20 deltagare i Handen och Brandbergen, den nystartade romska kulturföreningen har fått viss hjälp och funnit vägar till studieförbunden. Vi undersöker nu intresset för förskola, bl a med syfte att underlätta för mödrar att utbilda sig och arbeta.

Det är mycket utbildning och arbete samtalen kretsat kring. I det sammanhanget är det extra glädjande att en folkhögskola från västkusten där romer läst vidgat sin verksamhet och helt nyligen etablerat sig i Haninge.

2012 har romer bott minst 500 år i Sverige. Nästa kommunfullmäktige, 12 november, kommer detta uppmärksammas i Haninge.

Redan nu står att läsa på Brännpunkt "Imorgon, den 17 oktober, möter finansmannen och filantropen George Soros Sveriges regering för att diskutera romernas situation i Europa." På Brännpunkt skriver George Soros med statsråden Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag om att Europa måste ta tag i romernas situation. De har rätt, här finns att göra. Mänskliga rättigheter som kommit i skymundan allt för länge, en ung och växande befolkning som till skrämmande stor del lämnas utanför. En outnyttjad resurs i ett Europa med annars åldrande befolkning. Här finns orättvisor att ta tag i.

Peter Olevik Dunder

Etiketter: