lördag, april 19, 2014

Glad Påsk alla Haningebor

Andpauserna i den politiska vardagen är få, åtminstone för oss som vill få mycket gjort. Påsken välkomnas därför särskilt i år. Dagar av familjetid behövs också, och kanske särskilt, ett så kallat supervalår. 

Det går att engagera sig i Haningepolitiken olika mycket. Du behöver inte ens gå med någonstans. Att faktiskt kolla upp vad olika partiers företräde lokalt är för några är ett första steg. Alla tar inte ens det steget. Vad är det för jeppe som företräder parti X i Haninge? För vi kan tycka vad vi vill om rikspolitiker som Jonas Sjöstedt, Jan Björklund eller Magdalena Andersson och Annie Lööf, ingen av dem kommer att styra Haninge kommun.

För de som vill ta ett nästa steg löses medlemskap enkelt. Här länk till Folkpartiet, eller skicka kort och gott ett SMS till 72104, skriv: FPMEDLEM, din mail och personnummer i formatet ÅÅMMDDXXXX. Medlemsavgiften första året i Folkpartiet på 50 kronor dras på telefonräkningen.

Fortsätter vi till ännu nästa steg så är det att som medlem börja engagera sig. Det kan vara att komma på internutbildning, After works eller hänga på ett kampanjtillfälle då vi delar ut material till andra Haningebor. Jo, det är alltid så att kommunpolitiker bor i kommunen. Jag skriver det förtydligandet för jag får frågan ofta. Det är en av grunderna för vår demokrati, det kommunala självstyret. Ingen annan ska komma och styra oss, det är vi Haningebor som ska styra Haninge. Många Haningebor är liksom jag inflyttade (9 år sen nu) och vi är lika mycket Haningebor som de som bott här i generationer. Haninge är allas vårt hem och nya hembygd.

Ännu nästa steg, och det är (först) här det börjar ta tid att vara politiskt engagerad. Ställa upp på en lista till kommunfullmäktigevalet och/eller förträda partiet i en kommunal nämnd. Här börjar det ideella arbetet på allvar. De ekonomiska ersättningarna är minst sagt blygsamma men belöningskänslan av att vara med och göra Haninge bättre är stor. Dessutom är politiska partier en gemenskap. Man får nya vänner och bekanta och har roligt tillsammans.

På toppnivån är det lilla fåtalet som på deltid eller heltid ägnar sig åt politik. Vi är få. Till och med allt för få skulle jag säga. Det är inget man behöver förhålla sig till när man bestämmer sig för att kliva in i ett parti eller på annat sätt vill engagera sig för Haninge. Jag kan bara konstatera att vi är en blygsam skara, till antalet. För att återknyta till det första stycket om att engagera sig så är vi inte så många att googla.

Peter Olevik Dunder (FP)
kandidat 2014 till Sveriges riksdag och Haninge kommunfullmäktige

Etiketter: ,