måndag, januari 26, 2009

Lönen har 60% av värdet efter ett år, dags att byta till €!

Upplevde en fantastisk konsert med Disneyland After Dark i lördags i Reykjavik, träffade även ett antal människor från den isländska databranchen där och en av de saker vi diskuterade under vår pubrunda i den isländska huvudstaden var situationen för vanligt folk.




Nästa månadslön skulle utbetalas i euro istället för isländska kronor. Lönen hade tappat i värde så att den nu var värd bara 60% mot för ett år sedan så värdesäkringen i euro var välkommen, frågan hade dock ställts till varje enskild anställd så det var upp till var och en vilken valuta de ville ha betalt i. Jag tror att många svenskar skulle gjort samma val, även om uppslutningen nog inte skulle vara mangrant som här, och situationen hemma i Sverige är inte ens i närheten av Island.

Även isländska elektriker som arbetat i Norge och sedan valt att behålla lönen i norska kronor och betala med dessa på Island har uppmärksammats här. Islänningar kan heller inte växla in sin valuta mot andra valutor utan anledning, vilket är förståligt med tanke på den utveckling som skedde i krigets Jugoslavien där den egna valutan i praktiken försvann när många bytte till den säkrare D-marken. Även om det finns en uppenbar frustration här så finns även humorn över den egna situationen. För vad sägs om den tryckta frågan "did you come for the scenery or the prices?" Vad blir det då av det hela?

Demonstrationerna här har jag upplevt som fredliga även om de fört mycket liv och möjligen kastat lite saker, men i huvudsak ändå inte gått över styr. Men det är klart att i ett land som nog inte upplevt demonstrationer på årtionden så tar det hårt. Den rödgröna (det är samma parti här) vänsterungdomen har vad jag kan förstå ägnat sig åt att organisera våldsamt upplopp i den mån det gått, och nu kan alla hemma i Sverige även läsa hur socialdemokraterna, som suttit i koalitionsregeringe här, fällt regeringen. Egen vinning? Ja, imorgon kommer de med säkerhet att tillsammans med "aktivisterna" att forma regering.
På tal om, den fallande, isländska kronan. En vän kom där med den bästa kommentaren idag, (får se om han tillåter att jag citerar honom vid namn senare): "Skillnaden mellan Nordens eget Zimbabwe och Zimbabwe är att här avgår regeringen." Så även om det kanske varit bättre att den här regeringen fortsatt än att en mörkröd tar över så visar det ändå på att här fungerar delar av demokratin, vilket Z saknar.
Jag hoppas att utvecklingen här blir fredlig och att den isländska ekonomin kan återhämta sig. Själv ska jag föreslå resor i västerled för mina nordiska vänner, märkesåret till trots, för här är rikt på upplevelser och nu även prisvärt.
Hälsningar från Reykjavik

Etiketter: ,