torsdag, januari 15, 2009

2009 - märkesår och Nordens klimatsatsning

Idag invigs i Riksdagen märkesåret över riksdelningen 1809. Även om det är bilateralt och inte omfattar alla de nordiska länderna och självstyrande områdena så tror jag att ett ökat uppmärksammande av Finland kommer att sprida sig som ringar på vattnet och även öka intresset för våra västliga grannar.

På tal om norden så satsar Föreningen Norden 2009 även på folkbildning kring klimatfrågan. Gå en e-studiecirkel via Studieförbundet Vuxenskolan eller surfa helt sonika in på ArenaNorden.org en utmärk sida för att lära sig mer om klimatet, klimatförändringar och klimatförhandlingar tycker jag.

Även på hemmaplan här i Sverige görs framsteg. Idag gick Sveriges kommuner och landsting SKL ut och meddelade att de instämmer Staffan Wermes (fp) åsikt att kommunsektorn borde vara en kraftull aktör för lokalt och effektivt klimatarbete. Bra! Jag är nämligen övertygad om att CO2 inte bryr sig om kommungränser och att det behövs större geografiska enheter eller samarbete för att kunna ta sig an stora frågor som denna. Kanske kan SKL ersätta blandade nätverk av klimat-, eko- och miljösamarbete genom att bli den kraftfulla aktör som folkpartisten och kommunstyrelsens ordförande i Örebro efterfrågar?

Etiketter: ,