Försvarsministern började blogga häromdagen
Lite nu och då har jag läst Annika Nordgren Christensens blogg. Häromdagen såg att där att Sten Tolgfors börjat blogga, lägligt till Folk och försvar i Sälen. Föreningssverige tar ansvar för att få till stånd debatt och genom bloggar breddas debatten till att inkludera fler. I somras var det bl a Försvarsmakten och Svenska freds som tillsammans skapade forum för debatt, också mycket bra.
Även om Rikskonferensen (Folk och försvars rikskonferens) "bara" besöks av en "inre" krets, vilket skiljer den något från Almedalsveckan (politikerveckan i Almedalen på Gotland) som besöks av 15 gånger så många (redan inbitna), så når budskap från Rikskonferensen ändå ut till intresserade av försvarsfrågor. Det går nu även att följa på ett flertal bloggar, samt att Sverige fått en bloggande försvarsminister vilket jag tycker bådar gott.
Jag förväntar mig inte att Tolgfors kommer upp i Bildts bloggtempo, men det breddar debatten att kunna läsa även försvarsministerns inlägg utan tidningsfilter. Andra bloggare på plats är bl a Nina Larsson, Magnus Andersson och "Mark klamberg, till vardags doktorand vid Stockholms universitet, bloggar på plats från Rikskonferensen. Rikskonferensen kommer som en följd av budgetnedskärningar inom SVT i år inte att direktsändas i 24 Direkt. Däremot kommer den att sändas senare. Rikskonferensen kommer dock att återsändas senare. För tider se 24 Direkts hemsida på www.svt.se"
ÖB förspråkar mer nordiskt samarbete vilket är helt nödvändigt. Nina Larsson tar också upp en mycket intressant fråga inom samma område, nämligen garnisonernas storlek. Där har regering, och formellt riksdagen, ett stort arbete framför sig.
Först bör fler fås att förstå den nya inriktningen, bort från regionalpolitik. Sen blir det kanske att ta efter Norge och faktiskt bygga nytt på sina håll. Alla utbildningsorter behövs inte, men det kan vara så att någon behöver expandera för att uppnå samordningsvinster. Främst är det att våga satsa och lägga ner samtidigt. Konsten är att göra det så att personalen upplever utvecklingen som hoppingivande och positiv och fortsätter att hänge sig åt det kall det ändå är att vara officer.
Etiketter: föreningsfrihet, säkerhetspolitik
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home