onsdag, juli 01, 2009

Direkt från Adenviken eller Kuba, närhet i Almedalen

Bilden visar chefen för den svenska styrkan vid Afrikas horn när han via länk medverkade vid
måndagens seminarium betitlat Sveriges militära internationalla insatser.
Dagen efter rapporterades i DN att den svenska styrkan tagit en piratbåt fullastad med vapen.
Öppenheten och möjligheten till delaktighet är Almedalens adelsmärke. Tillgänglighet och närhet blir sedan än mer tydligt när rapporter från utlandet kan knytas till en situation som är självupplevd.
Ett annat exempel på förstahandsinformation var det som gavs vid Ohlininstitutets seminarium om Kuba efter Che och Castro. Två kubanska demokratikämpar (NB! Fredliga) utgjorde panel tillsammans med EU-nämndens ordförande Anna Kindberg Batra; Frida Johansson Metso modererade.
Det finns ett stort värde att från dessa två kubaner som är förstahandskällor få beskrivet regimens förtryck på Kuba. Det går inte att försvara eller förklara bort kommunistförtrycket. Det är inte andra eller tredjehandsuppgifter, det är två män som själva kunde berätta om hur säkerhetspolisen kommit efter uttalanden i Sovjet under glaznost, perestrojka var inget för Kuba! Fängelsestraff för engagemang i oppositionspolitiken, endast kommunistpartiet är tillåtet. Samt hur oppositionella avskedas från sina statliga arbeten och kastas ut att försörja sig endast inom den svarta sektorn, varpå de blir fängslade för "opolitiska" brott. Detta är människor som växt upp och varje dag i grundskolan fått uttala mantrat att de vill bli som hjälten Che (sic!). (Che var en massmördare.)
Elever som inte bara bedöms utifrån kunskaper utan även hur deras politiska uppfattningar är. En duktig elev som inte är trogen kommunismen får inte läsa på högskolan i Kuba, beskrev de. Därmed skapar staten lydiga undersåtar.
Det finns dock hopp på Kuba. Fler och fler oppositionella vågar visa sig och agera. Den parallella civial sektor som finns vid sidan om den officiella växer. Jag är glad att SILC hjälper dessa människor, pengar till de fängslades familjer och barn samt tidningar och böcker i censurens Kuba.

Etiketter: