tisdag, juni 16, 2009

Komvux - Gör din plikt, kräv din rätt

Jag tycker att betyg ska kunna läsas upp som kvällskurser, det vore betydligt mer samhällsekonomiskt. Gymnasiet är offentligt finansierat, lika så komvux, men det kan inte vara meningen att vi gemensam ska betala två gånger för att några vill läsa upp sina G till VG eller MVG på dagtid istället för att arbeta och bidra till vår gemensamma välfärd.

Motargumentet att det finns högre arbetslöshet nu än i högkonjunktur håller inte, sök då jobb dagtid eller var en av de 9 av 10 som har jobb även vid 10% arbetslöshet.

Nu finns chansen att till och med 1 OKT tycka till om den nya skollagen. Gör det, men tänk längre än att blöta fingret och hålla det i luften. Aftonbladet knuffade fram att Pagrotsky 2006 var inne på samma spår som Björklund är nu, även om detta nu precis som FRA eller trängselskatter blivit en obekväm kappvändningsmanöver för S-oppositionen.

Åsikterna om den nya skollagen svallade även vid dagens lunch. Min grundhållning är att försvara gymnasiet som frivillig skolform. Däremot tycker jag att även grundskolan skulle kunna bli mer individualiserad, en åsikt som även delas av Robert Noord (också Haninge) när han skriver "För en del betyder det att grundskolan kan klaras av på sju år, för andra betyder det kanske så mycket som 11 år."

Rättighetslagstiftning må ha sina baksidor men rätt till ett visst antal undervisningstimmar tycker jag, till skillnad från Noord, varje grundskoleelev bör tillförsäkras. Målstyrning bör vara huvudfokus och grunden i timmar garanterad, i annat fall kan vi hamna i en framtid där elever som uppnår G efter sju, åtta år tvingas ut. Alla grundskoleelever (100%) har rätt nå målen, men de ska även vara garanterade undervisningstimmar så att även högre betyg kan nås.

Etiketter: , , ,