fredag, november 17, 2006

Lön, avtal och lagar

I Sverige har vi avtal mellan arbetsgivarorganisationer/arbetsgivare och arbetstagarorganisationer/(dock inte enskilda arbetare förutom i undantagsfall). I USA har de en lagstadgad minimilön, som många demokrater nu tydligen vill höja.

En sak har våra länder har gemensamt, ja hela världen egentligen, högre ingångslöner försvårar inträdet på arbetsmarkaden för de som står utanför. Då är det viktigare att jobbavdrag/grundavdrag och skatter är sådana att de med låg lön kan leva på den egna lönen och inte tvingas till bidrag. Fler i arbete möjliggör just sådana skattesänkningar, skattesänkningarna tar även bort behovet av många bidrag vilket i sin tur även det finansiera skattesänkningar.

Nu kanske den här blogposten låter som något från skattebetalarna, en organisation som jag vill poängtera att jag inte är medlem i. Väl avvägda skatter borgar för en god välfärd och det är en politisk fråga; nu går det inte att genomföra enbart i en kommun utan kräver ett nationellt grepp samt att Haninge kommun i dagsläget inte har utrymme för skattesänkningar.

Min förhoppning är dock att den nya majoriteten ska agera tydlig controller och inspirera till ökad kvalitet i kommunala tjänster. Huruvida det ger besparingar kan jag dock i dagsläget inte bedöma men det ger mer valuta för varje inbetald primärkommunal skattekrona; vilket är centralt för kommunens trovärdighet som huvudman för stora verksamheter.