lördag, november 25, 2006

Social contract

Storbritanniens premiärminister Tony Blair vill enligt gårdagens Guardian se över det "sociala kontraktet" mellan stat och medborgare; vad ska staten kräva av medborgarna förutom laglydnad och skatt? Labourpartiet har haft ett långt regeringsinnehav och försöker nu förnya sig, Blair ska avgå men lämnar nya riktlinjer efter sig. Dessa riktlinjer ska inte presenteras separat utan vävas in i budget och departementens arbeten, samt att processen ska fortsätta även efter Blairs avgång.

Vad är det då Blair föreslår? Jo, bl.a. ska föräldrarnas roll i barnens skolgång ses över, även att de som fått en höftledsoperation ska tvingas hålla nere sin vikt för att inte bli i behov av en ny operation. Hmm... vad är det här för typ av förslag egentligen? Tilläggas ska dock att även statens skyldigheter gentemot medborgarna ses över, vad kan medborgarna kräva av vissa tjänster ska tydligare kunna framgå.

Nåja, ett socialt kontrakt mellan stat/samhälle och medborgare låter fint men är det verkligen statens roll att ytterligare reglera människors liv? Blair förnyar Labourpartiet, i Sverige så har både moderaterna och folkpartiet tagit positioner som tvingar sossarna till förnyelse. Moderaternas framhävande av arbetslinjen kommer föga motarbets och folkpartiets skolpolitik kommer anammas, allt för att vinna åter röster. Frågan är om Blairs förnyelse är något vi kommer att få se i Sverige och den än mer spännande frågan kommer sociala kontrakt komma från Alliansen?

Min förhoppning är att debatten om rättigheter och skyldigheter tar skruv i Sverige men inte att vi hamnar i ytterligare reglerande.

http://download.guardian.co.uk/sys-audio/Politics/audio/2006/11/24/Branigan241106.mp3
(Contract between citizen and state, se sidan 26)
http://image.guardian.co.uk/sys-files/Politics/documents/2006/11/24/policy_review.pdf