söndag, mars 02, 2008

Mer regionkommun

En kort uppdatering från norrlands-landstingens arbete i regionfrågan. Tips från Jonas Rask Samuelssons blogg.

Sist jag berörde ämnet var för en månad sedan, efter att ha lyssnat till Jan-Åke Björklund. Då skrev landstingen att de kommit över ens. Nu har de kommit ännu ett steg på vägen och "Man har dels enats om formuleringarna i den ansökan som vart och ett av landstingen senare i vår kommer att lämna in till regeringen, dels enats om att bilda en ideell förening för det fortsatta arbetet.
...

Den nya regionkommunen föreslås få namnet Region Norra Sverige och ges ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna samt hälso- och sjukvården.

Det blir ett sammanhållet regionalt utvecklingsuppdrag som bygger vidare på Skåne- och Västra Götalandsmodellen och på den av Ansvarskommitténs föreslagna "Lag om regionalt utvecklingsarbete". Det innebär att ta över ansvaret för utvecklingsfrågorna från respektive länsstyrelse och att leda och samordna det regionala utvecklingsarbetet i den nya regionen."

Jag hoppas att enighet också kan nås i Mälardalen kring regionfrågan. Arbetsmarknadsregionen Stockholm är större än den tidigare varit att det gagnar kringliggande städer kan ses i den helt frivilliga uppslutningen kring Stockholm Business Alliance.

Sjukvården kommer förmodligen vara den stora stötestenen när region diskuteras, men där kan vi se till Västra Götaland och deras positiva erfarenheter för landsbygden vad gäller sjukvård i en större region. SLL är befolkningsmässigt större än Västa Götalandsregionen så vinsterna borde vara de samma redan nu men det är de inte. En förändring behövs i Stockholm, för avsett politisk hemvist tror jag att vi alla kan enas att maktskifte varje mandatperiod, som varit fallet i Stockholm, inte är ett friskhetstecken.

Det behövs en ny organisatorisk indelning och en ny organisation, vilket utvecklingsfrågor och större bredd av medborgare kan ge. En ny indelning och byråkratin att betjäna bör skapas med dagens och framtiden behov i blick. Det är dags att komma bort från 1600 och 1700-talens då logiska indelningar, världen förändras och pennstreck på kartan ska inte hämma oss.

Etiketter: