måndag, februari 11, 2008

Intellektualisera politiken

En pretentiös titel och jag lär återkomma till ämnet mer djuplodande men för stunden lämnar jag bara ett kort lästips. Förbundsordförande för Studieförbundet Vuxenskolan (SV), Berit Danielsson, avslutar sista sidan i senaste numret av impuls med raderna:

"Folkbildningens utmaning är för mig tydlig. Vitalisera demokratin - intellektualisera politiken. Vilket uppdrag, vilken uppgift!"
Det är en jätteuppgift och en jätteviktigt uppgift. Ett skrämmande exempel på det ger politikerbloggen:
"Högskolestudenter är mindre allmänbildade än befolkningen i stort. Åtminstone när det gäller politiker och samhällsfrågor."
Frågan är om det är ett resultat av att individer inte sett annan utväg än studier? Vad är fel på utbildningsnivån i svenska grundskolor och vad är fel på den svenska arbetsmarknaden?

Här ska inte politiken in och undervisa vuxna medborgare, vi ska förbättra grundskolan. Här är studieförbundens roll, här är kärnan i folkbildningens uppdrag. Förkovran av medborgare, för medborgaren utav medborgare. Gammal som ung, fattig som rik, högutbildad som lågutbildad.

Vi är alla en del av samhället och om politiken inte är tillgänglig så utestängs vissa från den delen av samhället, för samhället är mer än offentlig sektor och mer än politik.

Etiketter: ,