onsdag, juni 11, 2008

Gymnasieregionen

Nu synas Stockholm, men vem behöver fiender med vänner som dessa?

Södertörnsavtalet eller ett avtal med alla länets kommuner att våra elever fritt får söka den skola de vill och antas på lika villkor, är det enda långsiktigt hållbara.

Ett av citaten i DN gör mig bekymrad: "- Dagens elever vet knappt vad en kommun är. De söker över alla gränser och alla borde ha samma rätt att söka vart de vill. Elevunderlaget minskar och det finns en stor överkapacitet på platser så det är egentligen skandal att Stockholm inte vill vara med fullt ut i samarbetet, säger Per Engback, rektor på Norra real i Stockholm."

1. Undervisningen i grundskolan behöver uppenbarligen förbättras om eleverna knappt vet vad en borgerlig primärkommun är efter de enda (9) åren av obligatorisk skolgång de har. Gymnasiet är frivilligt och de som inte går gymnasiet ska ändå ha kunskap om vad en kommun när de sedan ska rösta i våra allmänna och fria val till beslutande församlingar.
2. Eleverna söker över alla gränser, cirka 48% söker friskolor om jag har rätt siffror, och friskolorna står över kommunernas eventuella avtal. Eleverna antas med andra ord på lika villkor oavsett kommunal hemvist. De stora förlorarna är egentligen stockholmseleverna som vill läsa något av våra mycket populära yrkesprogram, de kan inte välja friskolor i samma utsträckning som våra elever kan välja studieförberedande friskolor i stan. Sen vore självfallet ett likvärdigt antagningsystem till alla gymnasieskolorna i regionen det optimala.
3. Elevunderlaget minskar inte förrän om något år. Om Norra real har överkapacitet så spelar det för övrigt ingen roll vilket av avtalen kommunerna har med staden, våra elever tas ju emot i mån utav plats är stadens hållning. Med andra ord, skulle en överkapacitet föreligga och våra elever söker så tas de in av staden. Problemet är att de duktiga eleverna från länet placeras efter de elever från stan som bara lyckats hålla näsan över vattenytan. De svagpresterande men röststarka stadsborna värnas på bekostnad av regionens allmänna bästa, det är å andra sidan stadens hållning i regionfrågor generellt - vad det verkar.

Etiketter: , , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Varför är det "det allmänna bästa" för regionen att elever som har det svårast i skolan får de längsta resorna?

11 juni, 2008 23:10  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Vad sägs om talesättet "rätt man på rätt plats"?

Elever från hem i fina områden i stan som skulle få konkurrens av motiverade elever från kranskommunerna. Den mest bäst betyg får studieplatsen.

Om duktiga elever inne från stan nu får chans att konkurrera om platser på våra yrkesprogram och därmed väljer att resa hit och skaffa sig en bra utbildning, vilket leder till jobb, så är det också för regionens bästa.

Om det skulle uppkomma ett stort söktryck till ett område så skapas en marknad att tillhandahålla utbildning där och den marknaden kan både kommunala gymnasier och fristående gymnasier konkurrera på.

12 juni, 2008 00:10  
Anonymous Anonym said...

meget interessant, tak

08 december, 2009 13:20  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Väl bekomme

09 december, 2009 18:31  

Skicka en kommentar

<< Home