söndag, maj 18, 2008

Mänskliga rättigheter och anständighet

Det finns många saker offentliga medel inte ska gå till, men så finns det också saker dit offentliga medel skall gå. Jag tycker inte att man behöver gå så långt som att tala om mänskliga rättigheter, det räcker gott och väl som argument att det handlar om anständighet att ge vård även till papperslösa. Jag var med på mynttorget idag och visade mitt stöd. 64 centerpartister har gått ännu längre och skrivit ett öppet brev till sina riksdagsledamöter där de bl.a. skriver
"Vi vet att den lag som nu ska klubbas i första hand handlar om att skriva in det i lag som tidigare stod i ett avtal mellan stat och landsting. Men vi menar att den kommande lagen endast kan vara interimistisk. Det är inte rimligt att permanenta en lag som tvingar vårdpersonal att antingen arbeta i en rättslig och ekonomisk gråzon eller bryta mot läkaretiken."
Statsrådet Nyamko Sabuni påtalade igår vid Liberala dagen det centerpartisterna skriver i den första citerade meningen ovan. Sabuni sa också ungefär samma sak som nedanstående citat från centerpartisternas brev:
"Vi tar inte i detta sammanhang ställning till de papperslösas rätt att stanna i Sverige. För oss handlar frågan enbart om humanitet. Centerpartiet är och ska vara ett humant parti.
Den lag som nu ska klubbas måste vara tillfällig. Vi förutsätter att Centerpartiets folkvalda representanter i Sveriges riksdag kräver att den utredning som nu tillsätts tar sin utgångspunkt i alla sjuka människors rätt till offentligt finansierad vård och alla läkares skyldighet att främja hälsa och rädda liv."
En annan MR-fråga är den SR tar upp i veckan angående Funktionshindrades situation.
"Målet med Välviljans apartheid är att lyfta fram viktiga samhällsfrågor för en stor grupp människor, som sällan syns eller hörs i media. De gånger människor med funktionsnedsättningar är med i tidningar, TV och radio får de oftast tala om sitt funktionshinder. Men det är ju inte funktionshindret i sig som är intressant, det är erfarenheterna och perspektiven som är en viktig del i samtalet om hur vårt samhälle ska se ut.
Katarina Hahr, publicistisk projektledare
valviljan@sr.se"
Just nu pågår i länets kommuner ett arbete för att samtliga busshållplatser ska tillgänglighetsanpassas. En frihetsrevolution för funktionshindrade, i och med det arbetet kommer de att kunna ta vilken linje som helst i kollektivtrafiken. I dagsläget finns det platser som är begränsade ur tillgänglighetssynpunkt så att färdtjänst behöver beställas med alla inskränkningar det innebär. Små steg i rätt riktning tas nu och ett antal år framåt, kanske kan vi gå om Barcelona i tillgänglighet.

Etiketter: , ,