fredag, maj 16, 2008

Bortom retorik

Varför jag är för NATO. Jag kan se både för och nackdelar med NATO men til syvende og sidst är jag för NATO-medlemskap därför att det kan rädda livet på svenskar i utlandstjänst. Sen kan diskuteras frågor om politiskt inflytande är bättre än att vara utestängd, om det är bra att försvarsindustrin kan konkurrera på mer liknande villkor, etcetera. Men att det kan rädda liv är odiskutabelt. Nästa steg blir att värdera människoliv mot retorik där det senare tråkigt nog väger tyngre i den svenska debatten för stunden.

Ny teknik skriver idag om nytt aktivt pansar på svenska stridsfordon. Det här är teknikutveckling som även det kommer kunna rädda livet på svenska i utlandstjänst. I dagens debattläge i Sverige så talas det om att flytta pengar från "dyra" försvarprojekt till verksamhet, men frågan är inte så enkelt avklarad som i debatten.

På tal om annan säkerhet så noterar jag att de nordiska riksbankerna går in och stöttar Island med 500 miljoner euro! Den islänska inflationen har varit helt galen med nordiska mått mätt vilket jag fick glasklart för mig vid Föreningarna Nordens ungdomsförbunds årsmöte i Köpenhamn i april. Det berördes även på Analys Norden i april:

"Krone, euro og franc
Islands situation er vanskelig for tiden, og mange synes at være nået til
den opfattelse, at landets stilling aldrig vil blive stabil, så længe vi holder
fast i en af verdens mindste valutaer. Nogle siger, at der ikke findes anden
løsning end at gå ind i EU og indføre euroen. Der findes endda dem, der mener,
at Island skal indføre euroen ensidigt, uden medlemskab af EU, og som ikke
lytter til de ofte gentagne grunde til, at dette overhovedet ikke er muligt.
Andre vil ikke se noget til euroen, men fremsætter alle mulige andre forslag,
f.eks. at islændingene kunne indføre schweizerfranc. Den er garanteret god og
solid. Og atter andre skuer med håbefulde øjne mod den norske krone eller
dollaren."

Island ligger så till att de inte bara är i behov av utländsk valuta utan kanske till och med borde ersätta den egna valuta med något mer stabilt. Det är bortom retorik, det är realpolitik och det gagnar den enskilde islänning. Inte bara de som bor på Island utan även de isländska studenter i utlandet vars studielån på kort tid urholkats alternativt studieskuld på kort tid växt lavinartat, beroende på vilken lånelösning de valt. Från den lilla människan till den stora staten, alla påverkas.

Inför EURO och gå med i NATO, det vore bra Sverige och därför jag verkar för det politiskt.

Etiketter: ,