onsdag, juli 30, 2008

Förfall

I Zimbabwe råder ekonomisk förfall under diktator Mugabe och hans parti Zanu-PF "Officiellt är Zanu-PF ett socialistiskt parti ideologiskt och har formats efter kommunistpartier i andra länder som förlaga. I verkligheten har partiet varit mera pragmatiskt i sin hållning till exempelvis blandekonomin." (Wikipedia)

I ett försök att råda bot på bristen på kontanter i Zimbabwe ska tio miljarder dollar bli lika med en ny dollar. Bättre vore om den 84-åriga gamla marxisten och diktatorn Bob avgick och demokrati och mänskliga rättigheter implementerades i landet.

"Förhoppningen är att de nya sedlarna ska lösa problemet med kontantbrist i det
inflationshärjade landet. Inflationen ligger för närvarande på rekordnivån 2,2 miljoner procent. En brödlimpa kostade i onsdags 200 miljarder dollar i huvudstaden Harare.

- Vi kommer att kräva att priserna sätts i den nya och den gamla valutan, sade [centralbankschefen Gideon] Gono.

Så sent som 21 juli släpptes en ny sedel värd 100 miljarder zimbabwiska dollar för att tackla kontantbristen." (TT-AFP i SvD)

I Italien ska gator patrulleras av militär tillsammans med polis rapporterar SvD.

"Italiensk militär ska nu utföra polisuppgifter. Premiärminister Silvio Berlusconis regering sätter in armén för att bekämpa brottslighet, hindra illegal invandring och skydda potentiella terrormål.

På tisdagen gav inrikes- och försvarsministrarna order om att 4 000 soldater ska sändas ut på gatorna från och med nästa vecka. 3 000 av dem ska patrullera tillsammans med polis i storstäder som Rom, Milano, Neapel och Palermo."

"- Detta visar att vi är beslutna att utplåna medborgarnas rädslor, sade försvarsminister Ignazio La Russa om den nya planen som gäller minst sex
månader.

Men oppositionens skuggminister för inrikesfrågor var mycket kritisk.

- Att skicka ut militär på gatorna är i huvudsak en imageskapande åtgärd som riskerar att slå tillbaka, sade Marco Minniti.

Det är fel att ha soldater patrullerande kring städernas turistattraktioner när turistsäsongen är på topp, ansåg Minniti." (TT-Reuters i SvD)

Jag är förvånad över att den italienska oppositionen inte angriper Berlusconi för att att han överhuvudtaget skickar ut militär på gatorna. Italien är ändå ett land med ett gendarmeri (karbinjärerna) dvs en militär polisiär myndighet, att då använda ytterligare militär för åtminstone mina tankar ytterligare åt hållet att Italien är ute på tunn is. Lagstiftning som friar Berlusconi från åtal och nu militär på gatorna, när brinner parlamentet eller kommer kristallnatten a la Berlusconi? Möjligt att jag tar ut svängarna lite och är något insinuant. Jag kan dock konstatera att det känns olustigt och dessutom märkligt, för som Raymond Svensson uttryckte det vid en lunch tidigare i veckan, EU är ett fredsprojekt för Europa och i Sydeuropa ses det även som en garant för att fascisterna inte kommer åter.

Vad blir av Italien undrar jag?

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Per Westberg said...

Det kanske är just det faktum att man låter karabinjärerna sköta så många polisiära sysslor som gör att man inte reagerar när militären används för övervakning.

I Italien ser man nackdelarna med att ha en lokalt organiserad polis. Särskilt kanske där Camorran är stark.

30 juli, 2008 21:46  
Anonymous Anonym said...

Hej

Jag antar att du känner som du känner ang Italien eftersom du fått dina uppfattningar ifrån svensk media. Vilka i sin tur tar sin info mestadels från kommunisttidningarna Il Manifesto och L´Unita´, samt att de själva lägger till en personlig tuch. Vanligvis så att det antingen framstår som en fjantig eller skrämmande nyhet.

Anledningen till att oppositionen inte för något större motstånd mot denna åtgärd från regeringen Berlusconis sida är pga att de själva har goda erfarenheter från denna typ av operation. Jag tänker på när armen sattes i i hjälpen mot sicilienska maffian.

31 juli, 2008 10:15  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Per: I Sverige ser vi nackdelarna med att ha en länsindelad statlig polis. Att ha en nationell polis och en lokal polis har sina fördelar, det ger utrymme för både nationella och lokala prioriteringar.

Parmigina: Gedigen blogg du skapat, den kommer jag följa en del. http://parmigiana.wordpress.com/2008/07/29/italiensk-militar-satts-in/
Du har rätt i din förmodan att jag i huvudsak läser svensk media (och ingen italiensk). Dock vill jag bestämt hävda att mina uppfattningar, är just mina uppfattningar och inte något jag svalt med hull och hår från svensk media.

02 augusti, 2008 15:26  

Skicka en kommentar

<< Home