söndag, juli 13, 2008

En bildkavalkad från Almedalsveckan

Centerpartiets (nystartade årliga) miljöseminarium.
Centerpartiet inrättar ett årligt miljöseminarium i Almedalen. I år är rubriken Klimatförändringar, livsmedelsbrist och säkerhetshot – Kan ny teknik lösa framtidens utmaningar Panelen bestod utav: Michael Wood, USA: s ambassadör i Sverige, Alexander Karsner, Assistant Secretary och ansvarig för energieffektivisering och förnybar energi vid USA:s Energidepartement. Maud Olofsson, partiordförande Centerpartiet, näringsminister och vice statsminister. Moderator: Martin Ådahl från tankesmedjan FORES.

Håkan Syrén talar på seminariet: Fred i Sverige? - En diskussion om framtidens fred och säkerhet. (Arr: Folk och Försvar samt Försvarsmakten.)

Sjöfartsforum, Sjöfartsverket, Sveriges Skeppsmäklareförening, SWEREF Skärgårdsredarna och Sveriges Hamnar arrangerande en serie sjöfartspubar med det gemensamma temat: Vattenvägen - Framtidsvägen. På bild den förste talaren: Percy Österström, vd Österströms Rederi AB som talade med temat: Vattenvägen en naturig del i framtidens transportlösningar.

"Vem tar ansvar för likvärdigheten i den svenska skolan?" Arr: LR. Panel: Jan Björklund, utbildningsminister, partiledare (fp), Marie Granlund, utbildningsutskottet (s), Rossana Dinamarca, utbildningsutskottet (v), Lars Ohly, partiledare (v), Metta Fjelkner, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund.

Hållbar stadsutveckling. Arr: Sveriges Arkitekter
Hållbar stadsutveckling. Arr: Sveriges Arkitekter


Försvarsminister Sten Tolgfors inledde seminariet Militära insatser/civilt bistånd - en möjlig ekvation?
"Inledningsanförande av försvarsminister Sten Tolgfors. Därefter följer en diskussion om svårigheter och möjligheter med civil-militär samverkan vid internationella insatser.
Sten Tolgfors, försvarsminister, Annika Flensburg, Kvinna till Kvinna, Mats Danielsson, överste Försvarsmakten, Kent Härstedt, riksdagsledamot och Henrik Landerholm, generaldirektör Folke Bernadotteakademin. Moderator: Staffan Dopping."

Frågor från publiken, här på bild Insatschefen, generallöjtnant Anders Lindström. Jag tycker att bilden är mycket talande för den nivå som ofta hölls inte bara i paneler utan även i publiken under veckan.

Vem behöver Almedalen 2018? Framtidsspaning. Jakop Dalunde, språkrör Grön ungdom Katrine Kielos, vik. chefredaktör Dagens Arena, frilansande skribent och författare Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister med ansvar för demokratifrågor Hanna Hallin, ordförande LSU, Sveriges ungdomsorganisationer Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan Moderator: Cecilia Garme, fd politisk reporter på Expressen

Från vänster i bild: Widman, Enström, Mattsson, Juhålt.
Försvarspolitik - Hur ska morgondagens militära försvar se ut?
Vilka beslut behöver vi fatta idag för fortsatt fred och frihet i framtiden?
Det är relativt enkelt att identifiera dagens försvarspolitiska problem men hur påverkar de beslut vi fattar i dag våra förutsättningar för fred och frihet i framtiden?
Folk och Försvar inbjuder till en diskussion om vår försvarspolitik och det viktiga beslut som ska fattas om Försvarsmaktens framtida utformning. I vilken riktning är vårt militära försvar på väg och vad är det för militärt försvar vi behöver i morgon?

Sten Tolgfors, försvarsminister, Karin Enström (m) ordförande i försvarsberedningen,
Håkan Juholt (s) ledamot i försvarsberedningen, Allan Widman (fp) ledamot i försvarsberedningen, Ola Mattsson, Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, Anders Lindström, Försvarsmakten. Moderator: Lars Ekeman, generalsekreterare Folk och Försvar.

Fri invandring - överlever välfärden?
En kanske något provocerande titel kan tyckas men samtalet som fördes var förhållandevis balanserat. Lite löjligt blev det dock när Lundby-Wedin spelade oförstående inför att en något ökad lönespridning ger fler ungdomar och invandrare jobb.

Moderator: Frida Johansson Metso, ordförande för Liberala ungdomsförbundet. Panel: Vanja Lundby-Wedin, ordförande LO, Kristina Mattsson, författare till boken "De papperslösa och de aningslösa", Andreas Bergh, välfärdsforskare Ratio.


Partisekreterarna i utfrågning på Alliansens dag i Almedalen.

Jag upplevde att partisekreterarna höll en öppenhjärtlig och lättsam nivå och bjöd på sig själva. De här fyra och deras goda förmåga till samarbete är en av valvinnarna 2010, en av de andra valvinnarna är Anders Borgs goda ekonomiska hushållning, en tredje är Jan Björklunds framåtsträvande skolpolitik och sist men inte minst Allians för Sverige.

Partiledarnas tal efteråt på Donners plats gjorde det mycket tydligt. Det är med Allians för Sverige som vårt land styrs bäst och det finns en stor arbetsglädje och gemenskap som tydligt framgick.

Etiketter: , ,