söndag, augusti 17, 2008

Ryssland sett utifrån

Kom hem i torsdags morse efter strax över en vecka i Petrozavodsk (Petroskoj) och St Petersburg. Deltog under lördagen i den demonstration Neo m.fl. arrangerade utanför Rysslands ambassad. Får se om jag får fler visum beviljade, jag hoppas det. Jag vill fortsätta att umgås med mina ryska vänner, fortsätta att upptäcka det vackra landet Ryssland. Jag vill se en framtid i fred; en framtid där Europeiska Unionens länder och Ryska Federationen lever sida vid sida och i goda relationer.

Vi var ganska många på plats vid Gjörwellsgatan 31 lördag lunch. Innan demonstrationen började samlades många utanför ambassaden, så polisen fick oss att flytta till en närliggande gräsmatta för att vi var för många för att stå kvar där vi stod. Demonstrationstillståndet var tydligen för att stå på gräsmattan också, men polisen hade låtit oss hållas medan vi samlades tills vi blev för många.

Sofia Nerbrand, Gunnar Hökmark, Johan Norberg, Fredrik Malm och Magnus Andersson talade. Bakom dem stod georgier med flaggor och plakat textade på engelska, ryska och georgiska. Förutom oss som stod där som demonstranter var SR och polisen och förmodligen hölls också ett vakande öga från officiellt ryskt håll.

Den ryska regimen behöver känna tryck inte bara från Europa och USA, de behöver också känna pressen inifrån Ryssland. Precis som Georgien förtjänar Ryssland och alla andra länder demokrati. Nuvarande regim i Kreml går dock i gamla sovjetiska hjulspår och rullar in över gränsen till den demokratiska och suveräna staten Georgien, det måste få ett slut. Georgien ska inte ockuperas, georgisk politik ska inte dikteras från Moskva, georgier ska inte behöva sätta livet till när Ryssland vill visa sin makt.

Johan Norberg fick till det bra och sa ungefär: "Ryssland ut ur Georgien, Sovjet ut ur Ryssland."

Etiketter: , , ,