söndag, december 04, 2011

Andra advent - Lucka fyra

Vad bättre start på en morgon än en stadig hotellfrukost och morgontidning? Hufvudstadsbladet hade en enklare intervju med statsrådet och feministen Birgitta Ohlsson (FP) vilket var trevlig morgonläsning, men det jag fastnade för var på Hbl:s webb och det förestående finska presidentvalet.

De senaste åren, och återigen dagarna, har svenska republikaner gnuggat händer och gjort vad de kan för att fälla den svenska monarkin. I Finland har de en folkvald president, dessutom med starkare folkligt stöd manifesterat av valdeltagande än andra demokratiska institutioner. Men där beskärs presidentens makt mer och mer och det folket väljer är snart en regent utan formell makt.

Besökte idag bl a Mannerheim-museet i den villa marskalken av Finland friherre Gustaf Mannerheim bodde från 1924 till sin död 1951. Denne sjuspråkige (med svenska som modersmål) adelsman som tjänat staten större delen av sitt liv var 1944-46 till och med president vald av Finlands riksdag. Mannerheim betydde och betyder mycket för den ännu unga (1917-12-06---2011-12-06) finska nationen, vad jag kan förstå. Då under brinnande krig var det för nationen ett machiavelliskt drag att byta president och det är inget skäl att frångå allmänna val i fredstid. Med exemplet vill jag bara visa på att allt inte alltid är in-the-box.

Utan jämförelser i övrigt, och med mitt djupaste erkännande för att Mannerheim hann göra långt mycket annat för både Tsarryssland och för Finland också, passar jag på att lyfta en revolutionär tanke.

Varför inte både äta kakan och ha den kvar och samtidigt återförena de finska och svenska folken? På bägge sidor vår lilla pöl, samt gränsälvarna, finns såväl finska som svenska dialekter och släkter som bott i århundraden men som sedan 1809 skiljts av en "nationsgräns".

Sverige har ett (avlövat) kungahus som är uppskattat i bägge länder och Finland har ett uppskattat men allt mer avlövat presidentämbete. Dags för en win-win! Förena våra två länder så får vi alla både kungahus och presidentval. Tror ingen av de två ämbetena skulle finna uppgiften övermäktig.

Andra advent. Den som väntar på nåt gott...

Etiketter: ,