torsdag, december 01, 2011

Kommunalpolitikerns julkalender, lucka 1 - torsdag 1 december

1 till 24 december är tiden för advents/julkalendrar. För december 2011 är det min avsikt att under den här väntanstiden, dag för dag, dela med mig av den kommunala vardagen. En liten inblick i vad en förtroendevald, närmare bestämt jag, gör om dagarna.

1:a luckan - torsdag 1 december, en vanlig dag i kommunpolitiken

Förmiddag: Kunskapsinhämtning med frukostmöte på Riksdagen samt samtal om skärgårdsfrågor på Landstinget.
Eftermiddag: Jaga ikapp löpande arbete, mail och kontakt med medlemmar och medborgare. Samt viss avsatt tid för långsiktigt arbete också.
Kväll: Samrådsmöte på Haninge kulturhus med medborgare ur den sverigefinska minoriteten i arbetet med Haninge som finskt förvaltningsområdet.

Kl 07:45 Sjöfarten och miljön – inte bara en jakt på emissioner.
Några korta punkter från föredragen:
Stena Line: Innovationsarbete med vindkraftverk på fördäck gav inte elström som tänkt men ändrade luftströmmar runt överbyggnaden på fartyget vilket gav minskad bränsleförbrukning.

Doktorand Hannes Johnsson: Stor utmaning att nå EU:s miljömål. Dessutom växer näringen. Känd teknik och kända metoder kan minska bränsleanvändningen 17 % men det räcker inte, ny teknik måste till för att nå målen. Energiledningssystem som ISO 50001 kan vara ett steg på vägen för företagen, detta införs nu av Laurin maritime som är ett av de företag Johnsson studerar.

Professor Per Kågeson: Likabehandling av trafikslag (dvs reducera farledsavgifterna för sjöfarten med minst 90 %) skulle minska statens behov av investeringar vägar/järnvägar. De senare bär inte sina egna kostnader, dvs kostnaderna är inte internaliserade för transportslaget. Drift och underhåll av järnvägsinfrastrukturen är dessutom underfinansierad. Därtill ska läggas att nybyggnation av infrastruktur ger CO2-utsläpp som inte alltid kan reduceras av transporterna infrastrukturen löser. I många fall bättre för miljön att styra mer till sjövägarna och att elektrifiera motorvägar ute i landet än att bygga ytterligare järnvägsinfrastruktur.

Men kunskapsinhämtning är inte endast föredrag, det är minst lika mycket kontakterna och samtalen. Samtal fördes rörande färjetrafik (Tynningö) vilket har bäring på Ornö. Likaså berördes Waxholmsbolagets och Gotlandstrafikens för vintersäsongen överdimensionerade fartyg. T ex billigare och bättre för miljön att flyga gotlänningarna till Sthlm och kompettera med enstaka långsamgående godsfärjor.

Kl 10:00 Regionala skärgårdsrådet. 
Företrädare för skärgårdskommunerna, landstinget, skärgårdsstiftelsen, länsstyrelsen och intresseorganisationerna samlas för information och gemensamt arbete i skärgårdsfrågor. Ärenden i pipeline är t ex betalningstjänster i skärgården och SIKO:s bredbandsprojekt. Här beskriver jag ett av dem.

Bredbandsprojektet BUD (bredband, utbyggnad, drift) leds av SIKO (Skärgårdarnas intresseföreningars kontaktorganisation) och syftar till att förverkliga regeringens bredbandsintentionen i Stockholms skärgård. Där det konstateras att marknaden inte bygger ut bredband (100 Mb/s) ska utbyggnad ske med "byalagsmetoden" och byalagen ska få stöttning från kommunen. Länsstyrelsen följer upp att så sker med början i Värmdö nu december, Nynäshamn i januari och därefter Norrtälje. Byalagen kan få Leadermedel (EU-pengar för skärgård och glesbygd, i Haninge omfattas skärgården och Tungelsta av Leader) för projektering. Steget efter projektering blir att ta in offerter på bygge, drift och de tjänster som önskas i nätet. Därefter sker ansökan om bidrag från länsstyrelsen baserat på offerterna. Slutligen sker beställning och då står länsstyrelsen för 75 % av kostnaden!

Kl 12:15 Snabbt möte med planeringschefen (FP) på Landstinget. 
Kort och långsiktiga landstingsfrågor ur ett Haninge kommunperspektiv. T ex handlar det om att skapa förutsättningar för 10-minuterstrafik med pendeltåg till Tungelsta år 2017, vilket jag bl a i egenskap av Tungelstaberedningens ordförande skrivit till SL och Trafikverket om. (Samma följds upp av berörda tjänstemän i kommunen i samtal med Trafikverket.)

Eftermiddag.
Läsa handlingar, post och mail. Besvara internt och externt. Förbereda möten, stämma av pågående frågor och förbereda några mer långsiktiga spörsmål.

Kl 18:00 Samrådsmöte, Finskt förvaltningsområde
Sedan 1 januari 2010 är Haninge kommun finskt förvaltningsområde. Det innebär att Haninge utöver grundskyddet för nationella minoriteter (samer, tornedalningar, judar, romer och sverigefinländare) har ett särskilt ansvar för finska språket och kulturen. Första ärendet för dagen är en särskild satsning på modersmålsundervisningen för de sverigefinska barn som inte har finska språket levande hemma. Vid samrådet framkom även önskemålet att utbildningsförvaltningen också beskriver det arbete som sker på området och om det är något förvaltningen avser, eller skulle behöva hjälp med, att utveckla. Andra teman för 2012 var att ge fokus till äldreomsorgen, kulturen samt den historiska bakgrunden till de nationella minoriteterna.

Peter Olevik Dunder (FP)

Etiketter: , , , , ,