OECD-snitt på antal lärare kanske ger bättre skolresultat
Bra lärare ska ha bra lön! Staten har nu gått in och finansierar lektorstjänster och förstelärartjänster i Sveriges skolor, det är bra. Arbetsmarknadens parter skulle möjligen ha kunnat ta en annan roll och bidragit till ökad lönespridning, men det verkar vara en svår utmaning inom stora delar av svensk arbetsmarknad.
Lektorer och förstelärare skiljer dock ut sig från det som tidigare var lärartjänster. Nu skapas en karriärväg - att vara duktigt lärare i klassrummet och få fortsätta vara i klassrummet.
Äntligen! Äntligen skapas en tydlig lönemässig och förhoppningsvis statusmässig skillnad som kan få fler att välja läraryrket. Det är nämligen duktiga lärare som gör skillnad inte att ytterligare utan urskiljning öka på antalet vuxna i skolan så som varit modellen i Sverige.
"Rapporten ”Sätt lärarna i första klass” påpekar också att de länder som visar bättre resultat än Sverige i samtliga kategorier i den internationella kunskapsmätningen Pisa har ännu lägre lärartäthet än OECD-genomsnittet. Kunde vi lägga oss på den nivån skulle alla lärare kunna få 9000 kronor mer i månaden utan att skolkostnaderna steg. Lägre lärartäthet ger förstås inte bättre kunskaper i sig, men lägre lärartäthet än dagens svenska är fullt förenlig med goda resultat." PJ Anders Linder (SvD 17/5-2013)Låt lärare vara lärare och ge duktiga lärare duktigt betalt.
Peter Olevik Dunder
Etiketter: samhällsekonomi, skola, utbildning
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home