onsdag, februari 06, 2013

Centrala Handen - Haningeterrassen.

Tvärsnitt som visar bussar mm på vad som idag är ytparkering.

Läs och påverka Haninges växande stadsbygd. Granskning av detaljplaneförslaget för Haningeterrassen finns nu på kommunens hemsida och på anslag kommunhusets entréplan. Där finns även ett modellbygge över projektet Haningeterrassen.

Centrala Handen innehåller flera projekt. Haningeterrassen är det största och mest centrala och det rör terminalområdet och ytparkeringen. Konceptet påminner om bussterminallösningen i centrala Helsingfors men är friare och grönare. Helt i linje med Folkpartiets politik.

För att kunna bygga krävs en detaljplan och en sådan tas fram i en demokratiskt process. Haningeterrassen var i somras på samråd och är nu på granskning som är nästa steg i planprocessen. Synpunkter från samrådet har besvarats och eller arbetats in i projektet som därmed berikats och blivit bättre. Det som nu är på granskning skiljer sig därför något åt mot det som var i somras.

Haningeterrassen är kärnan i den regionala stadskärnan och kommer bli ett lyft för hela Haninge. Här kan byggas friskt på höjden med 17-18 våningar, 450 bostäder, vårdspecialistcenter och biograf. Det binder också samman kollektivtrafik, kulturhus och handel.

Haningeterrassen ger Handen en ny skyline. Dagens asfaltsöken förvandlas för att bli till modern hållbar stadsbebyggelse. En växande Stockholmsregion kräver vågade planer och modiga politiska beslut.

En levande stadskärna är både trivsam, trygg och klimatsmart. Haningeterrassen rymmer allt detta. Planen är att ersätta dagens asfaltlandskap för bilar och bussar med modern stadsbygd för människor att leva, bo och verka. Folkpartiet gick till val på att arbeta för detta och vi har kommit långt.

Peter Olevik Dunder (FP)
Stadsbyggnadsnämndens ordförande

Axplock bland tidigare skrivet om centrala Handen på kommunledningsbloggen, pressmeddelanden om 17 våningar och om att busstorget rivs samt en notis på P4 Radio SthlmGemensam vision 2009 med fastighetsägarnaSkylineSpadtag tvärs över vägenBild från provtagningarMarkpolitik där koalitionskollega skrivit. Slutligen ett glatt leende över att SKL:s skrift om byggande pryds av Haningeterrassen.

Etiketter: , , , , ,