lördag, februari 02, 2013

70 år sedan slaget vid Stalingrad tog slut

Idag för 70 år sedan förlorade Nazityskland slaget vid Stalingrad och sovjetarméerna stod som segrare. En viktig vändpunkt i andra världskriget eller Stora fosterländska kriget som det kallas i Ryssland.

Idag pågår därför ett firande, ett omstritt sådant rapporterar TT. "Bussar med stora bilder av Stalin väntas köra runt i flera städer."

Knappast uppskattat hos alla med tanke på allt det lidande och död Stalin och kommunistregimen var upphov till. Extra salt i såren då att det rapporteras att "[b]ussarna kommer att trafikera i Volgograd ända fram till Segerdagen den 9 maj då hela Ryssland firar segern i andra världskriget."

Missförstå mig rätt. Jag har stor respekt för de människor som vill uppmärksamma offren och freden. Stalin har inget där att göra. Kommunismen i allmänhet och Stalin i synnerhet skördade miljontals människors liv. Tyvärr finns fortfarande en stor skara människor som ursäktar kommunisterna men vad värre är så finns det fortfarande även en hyllningskör för Stalin.

"[Kampanjen] betalas huvudsakligen av Kommunistpartiet, som är näst största parti i duman efter Putinpartiet Enade Ryssland." 
"[De] vill att Volgograd ska återfå sitt sovjetiska namn Stalingrad. Kommunistpartiet och fackföreningen Rysslands medborgare har nyligen lämnat in en appell med över 50 000 namnunderskrifter." 
"[Det liberala] Oppositionspartiet Jablokos ordförande Sergej Mitrochin säger till Izvestija att hela kriget kunde ha undvikits om det inte hade varit för ”Stalins idiotiska politik och vänskap med Hitler”."

Segern över fascister/nationalsocialisterna var för väst även en seger för demokratin. Låt oss minnas och hedra offren. Låt oss också påminnas om hur lyckligt lottade vi är att leva i fred och frihet. Det kom dyrköpt och är värt att försvara.

Rösta, engagera dig, gör skillnad och håll kommunister och nazister borta. 
Foto: Hilding Mickelsson. Dennes anteckning, kärv och kort: ”Vägen tillbaka” (tyskarna på återfärd från Norge via Lottefors) 1945.

Etiketter: , , ,