torsdag, juli 25, 2013

Grattis Rikard Wolff till Hederslegionen!

Frankrikes president utnämner Rikard Wolff till riddare av franska hederslegionen, rapporterar Sveriges Radio.

"Genom denna utmärkelse vill franska myndigheter hedra Rikard Wolffs rika och mångsidiga artisteri. Genom åren har han, inte minst, på sitt unika vis tolkat franska artister som Piaf, Barbara och Brel på scener som Dramaten, Operan och Kulturhuset och på turneer i landet", citeras Frankrikes ambassadör.

Frankrike, landet vars valspråk är Frihet, Jämlikhet, Broderskap, delar ännu ut statliga ordnar. Egentligen är ännu ett navelskådande svenskt sätt att benämna det för Sveriges sätt är vad som sticker ut som en udda fågel bland stater.

Sverige har nämligen sedan 1970-talet slutat dela ut statliga ordnar till svenska medborgare. Utländska medborgare däremot kan fortfarande föräras Nordstjärneorden eller Serafimerorden. De andra två, Vasaorden och Svärdsorden, är lagda vilande. (Vilka ordnarna är spelar mindre roll för resonemanget.)

Då när de inrättades på 1700-talet som nu på 2000-talet är ordensväsendet ett för staten ekonomiskt fördelaktigt sätt att belöna insatser. Kungahuset skriver om 1700-talet: "Ett emaljerat kors i band att bäras offentligt var en billigare lösning än jordegendomar och pensioner, och gav lika mycket status."

Nu tror jag inte en orden ger riktigt samma effekt idag så då men ändå för staten fördelaktigt. Att sluta dela ut ordnar markerade en ny tid. Frågan är om det ännu idag behöver markeras, eller om fördelarna numera kan anses väga över? Ska Sverige åter kunna och göra som Frankrike m fl länder och hedra medborgare som Rikard Wollf?

Låt mig vara tydligt. Det finns andra sätt att hedra medborgare och det hedras människor i Sverige redan idag, här är blott ännu ett sätt. En orden hotar inte demokratin eller jämlikheten i samhället, den tiden är förbi. En orden kanske inte ens uppskattas som hederbetygelse längre, men låt oss för all del pröva att lyfta fram förebilder.

Apparaten med ett ordenskansli står skattebetalarna redan för i dagsläget och tillägget med emaljerade kors i band är förmodligen långt billigare det mesta andra.

Enväldet ska bekämpas, men dagens envälde i Sverige ligger i statsministerrollen snarare än statschefsrollen, vilket jag också skrivit om tidigare. Ordnar, medaljer eller framlyftande av personer ska därför inte ställas mot demokrati, pensioner eller jämlikhet.

Etiketter: , ,