måndag, juli 03, 2006

Röd tråd inte röda glasögon

I en insändare betitlad Alliansen skrämmer i måndagens Ljusnan ondgör sig en Lars B Andersson (socialdemokrat) över Allians för Sverige. Han använder dock inte Allians för Sverige som uttryck och den politik han refererar till är skrämselproganda samt att de slutsatser han drar saknar logik och röd tråd. Jag rekommenderar honom varmt att läsa http://www.valfeber.se/, det är en sajt som försöker "hjälpa regeringspartiet till självdiagnos. Innan valdagen." Det kan väl vara skönt för en skrämd och uppjagad vänsteragitator att i lugn och ro kunna läsa vilka fallgropar att undvika när det är dags att skriva insändare, debattera eller tala med väljarna. Vilken politik går då respektive regeringsalternativ till val på? Mats Johansson tar upp det i en krönika på Allians för Sveriges sajt.

Röd tråd, logik, bygger på att ett påstående som kommer i slutet av en insändare som Anderssons också ska gå att härleda bakgrunden till tidigare i texten. Anderssons insändare ser jag som tecken på att hans parti saknar lösningar och nu vill misskreditera de partier som har förslag till lösningar. Nedan under rubriken Röda glasögon beskriver jag min syn på det faktamässiga Andersson skrivit. Under rubriken Vänsterkartellen beskriver jag min syn på den retorik Andersson använt.

Röda glasögon, konsten att kunna se världen med olika glasögon och sedan bilda sig en uppfattning utifrån en nyanserad bild.

Liberalism och demokrati gör att vi tillåts ha olika uppfattningar och dessutom ge uttryck för dessa. För att jag ska förstå vissa av de argument som kommer från vänsterkanten eller högerkanten så måste jag försöka sätta mig in i deras situation och tankevärld; ta på mig glasögonen genom vilka de ser världen. Jag vet var jag har min bas och det är i individen och friheten, men jag är inte främmande för att analysera och diskutera kollektivet och ofriheten. Att i tanken leka med dessa socialistiska och konservativa tankar som präglar många politiska partier i Sverige, främst i vänsterkartellen, det är på så sätt kan jag få en bättre förståelse för hur de resonerat. Ofta stannar vänsterns tankebanor i att det finns X mängd välstånd i världen, all makt ligger eller bör ligga hos rikspolitikerna och Sveriges territoriella gränser är lika med helheten. Jag hävdar att världen ser annorlunda ut än det sätt vänsterkartellen ser den på. Genom ökad internationellt samarbete och frihandel byggs ytterligare välfärd. Välstånd byggs av människor och staten ska inte med oskäliga skatter, regelverk eller annat bestraffa individer som bidrager till allas vårt ökade välstånd och välfärd. Allians för Sverige är för lägre skatt för låg- och medelinkomsttagare, vilket leder till mer pengar kvar av lönen efter skatt. Mer pengar gör att de som annars tvingats till bidrag för att klara ekonomin gör det på egen lön; samt att de som får mer pengar kan köpa tjänster de annars inte kunnat köpa. De som arbetar belönas av Allians för Sverige istället för att straffas av vänsterkartellen. När mer pengar omsätts i samhället skapas arbetstillfällen. Fler i arbete minskar ytterligare behovet av bidrag från det offentliga och fler bidrager till allas vår välfärd. Andersson skriver istället: rösta på alliansen och få sänkt skatt, med den följden att du i praktiken får mindre över i plånboken. Hur tänker han? En logisk miss.

Här följer ytterligare en kort lektion för Andersson och andra i vänsterkartellen i orsak och verkan: Skatteuttaget från arbetande i Sverige påverkar inte bara arbetstagarnas möjlighet att bestämma över sin egen inkomst, skatteuttaget sker även utöver bruttolönen; avgifter påläggs arbetsgivare. Blir kostnaden för att anställa ytterligare en person större än inkomsterna från att kunna producera mer med ytterligare en anställd då väljer arbetsgivare förmodligen att inte anställa. Finns avsättning på marknaden för ytterligare produkter men det inte är lönsamt att anställa i Sverige väljer samme arbetsgivare kanske att anställa utanför Sveriges gränser och utanför det svenska politiker kan beskatta. Det enda sättet för svenska politiker att beskatta produktion i andra länder är genom tullar och tullar, exempelvis genom att stå utanför EU, begränsar välståndsökning.

Vänsterkartellen, konsten att förminska och förtala motståndaren oemotsagd.

Till att börja med tänker jag vara självkritisk, att benämna Sveriges socialdemokratiska arbetareparti även kallade socialdemokraterna (s), Vänsterpartiet (v) och Miljöpartiet (mp) för Vänsterkartellen är att sätta ett namn på dagens minoritetsregering och dess stödpartier. Partierna i kartellen är inte nöjda med nuvarande samarbete, (s) vill regera ensamma, (v) och (mp) vill ingå i regeringen. I och med att de inte är överens så har de heller inte velat sätta någon etikett på sitt samarbete, således har de lämnat åt utomstående att ge dem en benämning; Vänsterkartellen. De fyra riksdagspartier som nu innan valet sitter i opposition, Moderaterna, Folkpartiet liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har enats i Allians för Sverige! Andersson hittar på benämningen Reinfeldtska Alliansen samt att han hänvisar till de nya socialdemokraterna inom citationstecken. Att inte använda den fastställda och som jag ser det vedertagna benämningen Allians för Sverige utan istället försöka sig på att byta namn på motståndarna till något illaklingande anser jag vara ett tecken på desperation. Reinfeldtska… för mina tankar mot någon äldre tiders fältherre, ett förgånget samhälle, jag förmodar att associationen är den Andersson önskar. Jag frågar mig om Andersson saknar argument eller om han anser det bättre att genom subtila ordval skapa associationer och spela på känslor?

Citationstecken kring hans egen omskrivning. Allians för Sverige består utav fyra partier, ett av dessa partier är Moderaterna vilka gått ut med att de är det nya partiet för Sveriges arbetare. Varför tala om ”nya socialdemokraterna” när det är ”nya moderaterna” som åsyftas? Frågan är retorisk, självfallet är det bättra att nämna det egna partiet än moderaterna, skriver man moderat tillräckligt många gånger så är det vad läsaren kommer ihåg. Det Andersson syftar på lär vara moderaternas nya inriktning som Sveriges nya arbetareparti, Anderssons eget parti kan enligt mig knappast sägas företräda sin uttalade sub-grupp av svenskar, Sveriges arbetare, då skulle partiet inte driva den arbetarfientliga politik som förs. Jag som folkpartist företräder alla och kämpar för att hela Sverige ska bli ett bättre land, kampen måste föras såväl i Bollnäs som i Handen. Jag förespråkar maktskifte i Sveriges riksdag genom valet den 17 september!