lördag, december 02, 2006

Kvalitetssäkring i skolan

Nu ska grundskolans yngre årskullar (f.d. lågstadiet) få mätbara mål. Ungefär så lät det på skolministern på DN Debatt. Här i Haninge kommun har vi redan börjat i och med LUS (läsutvecklingsschema).

Bra är att det nu tas ett riksgrepp i frågan, ännu bättre blir det om detta sedan tillåts bestå över en längre tid vilket jag även tror det kommer göra oavsett riksdagsmajoritet efter 2010, 2014 o.s.v. Robert Noord (s) här i Haninge har levt med folkpartistisk skolpolitik lokalt och den tror jag blir s nationella linje innan 2010, därefter har vi ett blocköverskridande samförstånd om grundskolans mål. Noord och övriga sossar har dock en del kvar att lära, kanske de kan lära sig av sina barn på lite längre sikt (efter 2009) men här och nu så gäller det att skapa förståelse bland inte bara vanliga medborgare utan även indoktrinerade socialister.

Strategiskt är oförstånd från vänstern positivt inför 2010-års val men för Sverige som land behövs ytterligare förbättringar; innevarande mandatperiod sträcker sig dock inte över en individs hela skolgång. Stabilitet och fortsatta förbättringar behövs således inte bara nu och 2010-2014, de behövs under betydligt längre tid än så, F-9-eleven ska även hinna gå gymnasiet och avsluta sina högskolestudier.

Skolan ska fokusera på lärande; det finns även annan hjälp barn ska kunna påräkna från samhället exempelvis från socialtjänsten, viktigt är dock att skilja på skolans och socialens roller.