tisdag, augusti 26, 2008

Fred i vår tid - rusta för fred/krig

Rysslands erkännande av delar av Georgien som suveräna stater kränker självfallet den suveräna staten Georgien.

Jan Björklunds uttalande förra veckan om det svenska försvaret blir mer och mer träffande. Det är dags att slå i bromsen och på nytt ifrågasätta neddragningar i försvaret när grannen i öst provocerar. Jag tycker personligen att Försvarsmakten och stödmyndigheterna inom Försvarsdepartementet ändå ska organiseras om, oaktat nedskärning eller ej.

Likheten med sudetlandet i Tjeckien gör det ryska agerandet riktigt skrämmande; Ryssland kapar precis som Tyskland gjorde åt sig mer mark än det etniska landsmän bebor. Men bakgrunden är i Tjeckien respektive Georgien skiljer sig åt. Tjeckerna förbjöd tyska som undervisningsspråk och förvägrade tyskarna självstyre; Georgerna och abchazerna i Abchazien har formellt självstyre inom Georgien. Under sovjettiden fanns till och med tre självstyrande områden inom Georgiska SSR, där området som utgör Ossetien var ett.

Carl Bildt kritiserar Ryssland hårt vilket också nämns i en BBC-intervju med den ryske presidenten. BBC. DN. Skydd av ryska medborgare blir ett brett begrepp i den ryske presidentens mun. Syndabocken som nu kan rättfärdiga alla hos honom som hos andra ryssar och av några i kommentarerna på Carl Bildts blogg är Kosovos självständighet. Jag kan hålla med om att det inte är lätt, men Kosovo kan inte användas som argument för att Ryssland ska ge sig på ett litet grannland och hela världssamfundet.

Johan Pettersson ger också Ryssland på nöten: "Ryssland försöker nu bakvägen legitimera vidare krigshandlingar mot Georgien genom att utropa Abchazien och Sydossetien som självständiga stater" Johan Pettersson fortsätter: "Men framför allt är det självklart så att Nordossetien, Tjetjenien med flera gamla sovjetrepubliker med viljan att råda över sin egen framtid bör erkännas som självständiga stater av Ryssland. Intill dess det sker är Rysslands krumbukter inte bara förkastliga..."

Etiketter: , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Var det inte Georgien som började gå in i dessa regioner från början, och Ryssland klev in och beskyddade dem?

26 augusti, 2008 22:47  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Ryssland har haft "fredsbevarande" trupper i Georgien sedan strax efter att Sovjetunionen föll samman.

Att Georgien nu efter, vad jag kan förstå, en tid av ryska provokationer gick in i ett område (till 30-40% bebott av etniska georgier) stämmer.

Olyckligt, och dessutom en missbedömning kan jag tycka.

27 augusti, 2008 20:35  

Skicka en kommentar

<< Home