fredag, oktober 31, 2008

Solidaritet med Island

UNR antog som första resolution i lördags Nordisk Solidaritet för Island. Statsministrarna följde upp i måndags med ett gemensamt uttalande. Samma dag hade DN en TT-artikel om att den svenska kronan störtdök; föll lite skulle jag vilja säga, nu har den även hämtat sig något och i jämförelse med vår isländska dito som fallit som en gråsten redan innan finanskrisen så står sig vår valuta förhållandevis stabilt.
1. Nordisk Solidaritet
Den effekt, som finanskrisen har haft på det islandske samfund, viser behovet for nordisk solidaritet. I en krisetid må vi stå sammen og bevise, hvad det nordiske samarbejde egentligt er. Står vi ikke sammen i en krisetid, er der ingen grund til at stå sammen i fredstid. Den 8. oktober 2008, under påskud af at beskytte britiske indskudshavere, traf den britiske regering den uhørte beslutning at tage bestemmelser fra Antiterror-, Kriminalitets- og Sikkerhedsloven af 2001 i brug over for Island. Regeringen brugte den lov til at indefryse alle Landsbankinns
aktiver i Storbrittanien. Ved at bruge terrorlovgivning imod Island, regnede Storbrittanien NATO medlem og allieret blandt organisationer som Al-Qaeda og Talebanerne. Den britiske regerings handlinger blev fulgt op af udtalelser fra premierminister Gordon Brown og finansminister Alistair Darling, hvor de anklagede Island for at være 7 gået konkurs og for ikke at have til hensigt at leve op til dets forpligtelser. Sammen med foranstaltningerne truffet af de britiske finansmyndigheder over for banken Kaupthing Singer and Friedlander, som blev sat under administration, førte disse udtalelser til en stormløb for Kaupthing Bank, Islands største virksomhed, og forårsagede med det samme, at banken gik konkurs. Dette havde katastrofal følger for den islandske økonomi. Ungdommens Nordiske Råd erklærer sin solidaritet med Island i de økonomiske omvæltninger, landet lider, og understreger nødvendigheden af nordisk samarbejde og enhed i disse svære tider. Ungdommens Nordiske Råd fordømmer ydermere den britiske regerings utilgivelige handlinger over for det islandske folk og opfordrer på det kraftigste de nordiske lande til at lægge pres på den britiske regering til at bringe sin fjendtlige adfærd over for Island og det islandske folk til ophør.
För några dagar sedan var jag in och skrev på uppropet indefence.is också, där kan alla vi som anser att islänningar generellt inte är terrorister skriva under.

Under helgen så diskuterades frågan om när Island går med i EU/EMU eller inför €. Några trodde att det trots krisen skulle dröja upp till fem (5) år innan Island var med, kanske har de rätt med tanke på att internationella förhandlingar lätt drar ut på tiden. Jag hoppas dock att vi ska ta med Island i gemenskapen, då banar de även väg för Norge vilket är långsiktigt positivt.

Etiketter: , , ,