torsdag, februari 05, 2009

Konstruktiv klimatpolitik som även säkrar jobb och tryggar energiförsörjningen

Torsdag den 5 februari 2009 är en historisk dag. Sverige förstärker klimatarbetet, energiförsörjningen tryggas och arbetstillfällen i svensk industri säkras.

Idag togs beslutet som äntligen raderar ut osäkerheten som funnits i svensk energipolitik. Samma år jag föddes hölls en folkomröstning, nu med facit i hand är världen en annan än vad som då förutspåddes. Nu är de borgerliga partierna alla eniga kring framtiden för svensk kraftproduktion med tre stabila pelare, där de två stöttepelarna som hittills varit vattenkraft och kärnkraft nu kompletteras med en tredje stark pelare.

Äntligen är det slut med kaptialförstöringen, nu tillåts kärnkraften förädlas. Folkpartiet har länge varit mycket tydliga, moderaterna lite osynliga, kristdemokraterna kom ut ur garderoben på allvar på DN debatt nyligen och i och med regeringens överenskommelse så kan vi alla se att nu även centerpartiet anammat en långsiktigt hållbar politik.

Miljöpartiet gör ett tafatt försök att anpassa sig till det nya politiska landskapet medan socialdemokraterna målar in sig i ett hörn. Positivt är dock att de bägge vill föra samtal med Maud Olofsson. Kanske åtminstone LO:s politiska gren (also known as socialdemokraterna) kan förmås ansluta sig till en långsiktigt hållbar energipolitik, det vill säga regeringspartiernas överenskommelse.

Hittills har nya energikällor inte varit mer än en minimal del av kraftproduktionen. Nu kommer ökningen, samtidigt kommer kärnkraften att få bära mer av sina försäkringar och inga statliga pengar kommer att gå till kärnkraft samtidigt som de kontraproduktiva lagarna på området slopas. Mer marknadsekonomi är en av de saker som sades vid dagens presskonferens regeringen höll, helt rätt väg att gå. Mer marknadsekonomi till energisektorn!

Andra bloggare om energiöverenskommelsen:
Magnus Andersson (CUF) är reserverat postiv.
Bloggaren "den hälsosamme ekonomisten" påpekar att LO hyllar Jan Björklund och Göran Hägglund.
Jonas Morian (s) spexar till det med ett YouTube inlägg. Det som visas den tyska syntgruppen Kraftwerk. Underbar musik även om jag inte sympatiserar med budskapet.

Etiketter: , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag blir satans arg på detta idiotiska beslut. Har alla i Sverige blivit urrökta i hjärnan? Kärnkraft är dyrt dyrt dyrt och dessutom grisigt kompliserat. Nu hoppas jag verkligen att hela sverige går i konkurs. Hoppas den här djävla krisen blir 10 års depression och leder till 1 miljon arbetslösa kräk. Jag ska skratta! Volvo, SCA, Sandvik, Holmen, alla i konkurs. Ha ha ha ha.

06 februari, 2009 03:10  
Anonymous Anonym said...

Med nya reaktorer av typ TMSR används nuvarande avfall som bränsle - avfallet från TMSR behöver lagras ca 300 år och inte 10000 år, TMSR kan kombineras att ge el samt vätgas för hybrider, TMSR kan inte haverera på samma sätt som vanliga reaktorer, TMSR är ingen ny uppfinning men den ger inget plotunium så den fick ingen framgång på 60 talet då vapengeneralerna hade inflytande i US etc, ny smart teknik kommer som alltid att vara räddningen....ytterligare näst, nästa kärnkraft kommer att bygga på sammanslagning av atomer - är den bra? - förutom en energibalans så krävs en effektbalans i vårt elförsörjnings system - visa att vindkraften klarar detta! - läs på lite mer....Mats

13 februari, 2009 21:27  

Skicka en kommentar

<< Home