måndag, januari 10, 2011

Mittengruppen istället för Centerliberalerna

Det har skrivits en del om Centerliberalerna, en sammanslagning av Centerpartiet och Folkpartiet liberalerna. Ungdomsförbundens ordföringar Adam Cwejman och Magnus Andersson fick gå i bräschen med en artikel i Liberal debatt men även andra skrev där, t ex Per Altenberg och Martina Lind. De senare skrev om det utrymme (tomrum) att föra ekonomisk politik som finns i Sverige.

Ingångarna kan vara olika och Niklas Frykman (FP) är glasklar i att syftet för en partisammanslagning också kommer att påverka utfallet.

Är det behovet att samla fler av Sveriges liberaler i ett parti till gemensamt politiskt arbete? Eller att finna gemensamma nämnare som kan leda till något liknande Alliansen? Eller något tredje?

Jag ser hur partigrupperna på det nordiska planer agerar med en för svenska förhållanden spännande uppdelning. Från höger till vänster finns: Konservativa gruppen, Mittengruppen, Socialdemokratiska gruppen samt Vänstersocialistiska gröna gruppen. Här ska sägas att Miljöpartiet i Sverige och Finland tillhör Mittengruppen.

Alliansen har tjänat Sverige väl som Emil Källström (C) gör tydligt men jag anser att det är dags för en ny syn på svensk rikspolitik. Våga ta ut svängarna. Jämför med Finland där Samlingspartiet och Vänsterförbundet kan ingå i samma regering (Lipponen II).

Varför begränsa sig till Centerliberalerna när vi skulle kunna tala om hela Mittengruppen?Inkludera KD och MP så finns ett mittenblock även i svensk politik, inte bara socialdemokrater och de (nya) konservativa. Ja det är trångt i mitten och det är inte något som i dagsläget skulle förbättra den parlamentariska situationen men på sikt finns att vinna på andra konstellationer än de gamla blocken.

Etiketter: ,