måndag, september 09, 2013

Slutsatser att dra från tiden innan valdagen i Norge

Dagens Nyheter beskriver, som de rubricerar saken, Vag och svag blockpolitik. Norska väljare har det inte lätt, eller har de det ändå? De kan rösta på det parti som de trycker vore bäst för Norge och sedan är det upp till partiets förhandlare att mejsla ut mesta möjliga ur en regeringskoalition.

Det är ännu högst oklart vem eller snarast vilka som Högerpartiet (Moderaternas norska systerparti) kommer bilda koalition med. Däremot är det gott om skilda och var för sig oförenliga ståndpunkter partierna mellan. Det kommer med andra ord bli fråga om kohandel. "Går ni med på ditt så går vi med på datt." All politik fungerar inte så. All politik är kompromisser men hur kompromisserna uppnås skiljer sig åt. Förutsägbarheten för väljaren är minst sagt begränsad. Inte så att svekdebatter är befogade, även om en framtida opposition kanske kommer hävda det, men löftet till väljaren blir aningen mer luddigt i kanten.

Samtidigt ska sägas att vallöftens karaktär också påverkar förhandlingsutrymmet och efterföljande debatt. Vallöften som är visioner ger större utrymme att finna gemensamma vägar framåt. Visioner som inte kopplas med en trovärdig tanke om genomförande blir dock endast populistiska. Jämför gärna med svenska socialdemokraters uttalanden, dessa brukar sakna substans i sin kritik eller sina så kallade alternativ.

Idag kommer lägger norrmännen sina röster i stortingsvalet. Sen kommer så valresultatet och med det utgångsläget för de möjliga regeringskonstallationerna. Själv hoppas jag på ett starkt Venstre (Folkparitets norska systerparti).

Peter Olevik Dunder

Etiketter: