lördag, december 24, 2011

Lucka 16/17 - besök från Jabloko

LUCKA 16


Det ryska socialliberala partiet Jabloko har via SILC (Swedish International Liberal Centre) ett utbyte med bland annat Folkpartiet i Haninge. 


Partiföreningens ordförande Andreas Ribbefjord har varit, och är, engagerad i Östeuropa och i SILC:s arbete som volontär och FP Haninge hade utbyte med företrädare från Jabloko i St Petersburg både 2005 och 2006. Nu hade vi nya och gamla bekanta på besök igen kort efter deras val. (Den här gången hade Jabloko tillåtits ställa upp i allmänna val.) Jabloko fick 12 % av rösterna enligt officiella siffror och 20 % enligt inofficiella uppskattningar.

Haninge besökte de för att lära sig om hur vi arbetar med den kommunala budgetprocessen (majoritet, opposition och förvaltningar) samt hur vi arbetar med stadsplanering.

Förmiddagen ägnades åt föredragningar och diskussioner, eftermiddagen åt stadsvandringar i Jordbro och Handen för att slutligen avrundas med en öl på O'Learys följt av med en middag hos ordförande. Själv hade jag föredragit att fylla dagen med mer kaffe och mindre alkohol men det verkar som att ryssarna ser på svenskens omåttliga intag av kaffe på ett liknande sätt som vår fördom är mot deras intag av alkohol.


Handen och Jordbro är ypperliga platser för att på kort tid visa på principer och att skilja dessa från årsringarna. Mer om det kommande år.


LUCKA 17 (En lördag nästan utan kommunala engagemang)



Politik och privatliv flyter samman precis som andra hobbys flyter samman med privatlivet efter en tid. Lunch med en vän som varit i Kirkenes och nu ska vidare till Chisinau. Vi träffades i Almedalen under politikerveckan 2007 och fortsatt ses sedan dess.

Kvällen bjöd på Jordbro Uniteds julshow i tidigare Jordbromalmsskolans aula och den sena kvällen bjöd på uteliv med ryssarna från Jabloko. (Passade även på att visa bibliotek i tunnelbanan och hur det påverkar.)