fredag, december 23, 2011

Lucka 12 (av 24) halvvägs

Märkligt svårt det ibland kan vara att uppskatta mängden tillgänglig tid. Förvisso handlar mycket om prioriteringar och bloggande står sig slätt i konkurrensen.


Dammar nu av adventskalender 2011 som fått ligga till sig lite och i en radda korta inlägg redogör jag för vardagen.

Måndag den 12 december inleddes som alla måndagar med interna överläggningar i majoriteten. Alla nämndordföranden träffas och gemensamma frågor diskuteras. Det spänner från det dagsaktuella, över den närmsta tiden till de kommande åren.


Lucka 12 var annars också kommunfullmäktige. Ett något udda fullmäktige som delvis bestod i att se (S) interna maktkamp. Frågor deras företrädare i nämnder och styrelser varit med och beslutat om skulle det göras politik på i fullmäktige. Det fanns en uppfattning under flera år men sen hände något de senaste månaderna och nu låtsas de som om att det regnar. De hade även en politisk oppositionstjänst (20 %) som de hållit vakant sedan valet och som därför bordlagts varje fullmäktige men som de nu äntligen kunde tillsätta. Humor i den politiska ankdammen även om jag lider med dem internt och med deras väljare. Sen är det lite trist att några av utspelen riskerar ha negativa konsekvenser för kommunen; då tänker jag främst på att (S) agerande kan skapa osäkerhet vilket kan skrämma bort byggare från Haninge. Nåväl, de kanske ändrar sig igen innan valet 2014.


Fullmäktiges ordförande hade i vanlig ordning till lucia bjudit in kommunala musikskolan att lussa. De radiolyssnare som satt hemma framför brasan fick även avnjuta ledamöternas röster i allsången som bestod av en (bekännande) kristen psalm.




Värt en särskilt omnämnande från kommunfullmäktige är de två priser som delades ut vid årets sista sammanträde.
  1. Det ena var Haninges tillgänglighetspris och 
  2. det andra Haninges pris för JIM (jämställdhet, integration och mångfald).
Tillgänglighetspriset delas ut av Handikapprådet i Haninge och 2011 års pris delades mellan Bio Cosmopolite (25 000 SEK), Maria Granberg (20 000 SEK) och Ungdomsmottagningen (5 000 SEK).

Juryns motivering: "Cosmopolite är biografen där alla känner sig välkomna. Barn med särskilda behov, rörelsehindrade och personer med hörselnedsättning får kulturella upplevelser i en lokal som är ypperligt anpassad för allas behov. Med ett brinnande engagemang planeras för framtiden där ny teknik kommer att ge besökarna kulturupplevelser från de stora scenerna över hela världen."

Handikapprådets ordf: Pia Lublin (FP)
JIM-priset delas ut av JIM-kommittén och gick i år till Michael Vinsa och Jordbro Världsorkester. Kommitténs ordförande Wille Olsson (MP) synliggjorde även från talarstolen alla de som nominerats för priset.

Juryns motivering: "Michael Vinsa har med sitt brinnande musikintresse och engagemang skapat nya möjligheter genom Jordbro VärldsOrkester. Orkestern visar hur kunskap, erfarenhet och skaparglädje kan tillvaratas när olika åldersgrupper och kulturer möts. Med sitt musicerande på lika villkor har Jordbro VärldsOrkester bildat något nytt som tillför glädje, inspiration och delaktighet. Det berikar Jordbro och hela kommunen."


Michael Vinsa, Jordbro Världsorkester
Efter fullmäktige samlades i vanlig ordning 20-talet ledamöter från rödaste rött till blåaste blått på O'Learys för popcorn, öl och eftersnack. Det ger mycket positivt för samtalstonen och samarbetsklimatet i politiken långsiktigt är min uppfattning, dessutom är det trevligt. Vi vill ju alla Haninge väl.

Etiketter: , , , ,