torsdag, juli 13, 2006

Skattepengar är också pengar

Igår skrevs på SvD om socialdemokraternas tveksamma internrepresentation om 30 000 kronor på Stockholms stads bekostnad, idag rapporterar DN om svartjobbare som dessutom tillskansat sig bidrag och ska krävas på 2 000 000 kronor! DN Ekonomi skrev även om de statliga bolagen som inte har tydliga samhällsuppdrag. Det vill säga, ansvariga politiker har inte givit direktiv till bolagen vad de ska åstadkomma för samhällsnytta samt att bolagen inte redovisar vad de gjort i den utsträckning de ska.

Det kan aldrig bli OK att inte behandla skattepengar med respekt. Skatt har betalats av någon som rimligtvis ska kunna känna sig trygg med att dessa pengar inte förslösas. Ett bra sätt att spendera skattepengar är till exempel bistånd, självfallet rätt sorts bistånd och till rätt instanser. För att kunna lägga en procent av BNP (bruttonationalprodukten) på bistånd krävs hushållning med de offentliga resurserna. Skall biståndet bli stort behövs företag som producerar, anställer och går med vinst.

Demokratiska krafter behöver hjälp på platser som Libanon och Gaza, befolkningen på plats måste också ges möjligheter till utveckling och framsteg; hopp. Det är inte konstruktivt av Israel att skjuta mot civila. Israels rätta att skjuta mot militära mål i självförsvar råder ingen tvekan om men varför beskjuts även civila? Är det för att statuera exempel; en framtida kidnappare ska då inte få folkligt stöd och beskydd? Tveksamt om det fungerar, bombningarna av civilbefolkning under andra världskriget minskade inte civilbefolkningens stöd för de egna. Kidnappare i Sverige har inte folkligt stöd eller beskydd, 2005 det tog ändå från den 17 januari till 3 februari innan Fabian Bengtsson återfanns. Jag tror inte att civila i Libanon eller Gaza blir mindre benägna att sluta upp bakom extremisterna nu. Jag tror fred endast kan nås genom ingripande från världssamfundet genom Förenta nationerna (FN). Första steget är de sändebud generalsekretare Kofi Annan skickar, nästa steg hoppas jag är ett enat säkerhetsråd…