lördag, december 30, 2006

Avskaffa dödsstraffen!

Saddam Husseins förestående avrättning (DN, SVT) har lett till att dödsstraffsdebatten fått en nytändning. Flera intresseorganisationer har nu och tidigare drivit frågan om dödsstraffets avskaffande; en fråga som nu åter i och med nyhetsrapporteringen görs aktuell.

Att exdiktatorer ställs inför rätta för brott mot mänskligheten eller kort och gott för mord bringar förhoppningsvis klarhet i vad som skett. Att sedan en domstol dömer exdiktatorer om de befinns vara skyldiga är rimligt. Men att döma till döden kan inte berättigas, hur rimligt det än kan tyckas. Kan en domstol döma en till döden kan den döma andra med, lagar är generella och en oskyldigt dömd kan aldrig återfå livet oavsett hur många skyldiga som döms.

Staten ska värna sina medborgare, detta måste stå över blodtörst. Varje medborgare ska kunna känna sig trygg i sin hemstat. Trygg i förvissningen om att åtminstone staten inte kommer att bringa dem om livet.

Varför skriver jag hemstat? Jo, därför att varje stat är suverän. Oavsett andra länders och intresseorganisationers påtryckningar så är det upp till varje stat att stifta lagar och skipa rättvisa inom sitt territorium. Varje stat måste enskilt avskaffa dödsstraff.