söndag, december 17, 2006

Blir Wanja Lundby-Wedin LO:s sista ordförande?

Efter valet avgick Göran Persson, ersättarkandidater saknas. Nu här senast avgick Anna Sjödin, ersättare blir högste politiske tjänsteman. I Nordkorea är Kim Il Sung evig president trots att han lämnat jordelivet, högste ledare dock utan att vara president är dennes son Kim Jong Il.

De svenska socialisterna delade sig på tidigt 1900-tal när kommunisterna bröt sig ur socialdemokraterna, de senare ville ju inte göra revolution. Kanske är det vi nu ser inom den svenska socialdemokratin (SAP, LO, SSU) en svensk lagomvariant av det som skett i Nordkorea. Ordförande Persson och ordförande Sjödin avgår och lämnar posterna att förbli tomma; därav min fråga i rubriken.

Ordförande Persson förslog ju till och med att socialdemokratin skulle ha två språkrör istället för en ordförande. Kanske är ordförande Perssons förslag förverkligat när Wanja Lundby-Wedin och Mattias Vepsä nu leder socialdemokratin!

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Förlåt Mattias är inte tjänsteman utan Förbundssekreterare vald av SSUs kongress, så därför faller din analys pga bristande kundskap.

18 december, 2006 01:01  
Anonymous Anonym said...

Partiledarkandidater.... ? Just nu är det för många. Valberedningen håller ju på att försöka få ned dem till en... Det är sossarna du ta upp inte LUF och MUF

18 december, 2006 01:49  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Svar till anonymous kl01:01, enligt er/SSU:s hemsida så är Mattias Förbundssekreterare vald att sköta org, stadgar, personal, kontakt m andra org INTE politik där valde kongressen en ordförande.

http://community.ssu.se/index.php?p=68

Det förtroende kongressen gav Mattias var för internt arbete inte externt. SSU:s ställningstaganden i offentliga debatter kommer nu avges av Mattias, en person som inte valts/givits kongressens förtroende att vara SSU:s ansikte utåt.

I dagsläget ser ni/SSU ut att bli utan vald ledare i åtta (8) månader, detta under en borgerlig regering.

Opposition är viktig i ett flerpartisystem, att även interndemokrati med medlemsmakt fungerar är viktigt för legitimiteten hos våra politiska partier.

18 december, 2006 11:08  

Skicka en kommentar

<< Home