onsdag, december 20, 2006

Snö, snö, snö! V&S

Landade igår in hos mina föräldrar medan små snöflingor yrde i luften och lade sig på marken. Igår kväll låg snön kvar när jag var ute med hunden, som för övrigt fyllde 10 år igår. Även i morse när jag skulle bila till Sundsvall låg ett tunt lager där.

Trots att det under dagen varit plusgrader så ligger snön kvar! Vem kan tro på växthuseffekt eller inte tro på tomten när det ser ut så här ;-)

Så över till mitt egentliga ämne för denna blogpost: Vin & Sprit AB

Vin & Sprit AB (V&S) planerar att lägga ner produktionen av sprit i Sverige (Absolut Vodka undantaget) . Detta statligt helägda bolag väljer således nu att produktionen av spritsorter som exempelvis Grönstedts i framtiden skall ske i våra grannländer.

Jag finner detta agerande något märkligt, är spritsorternas varumärken så starka att dessa kommer stå sig när Grönstedts blandas i Finland? Måhända tjänar vi medborgare på att staten tjänar mer pengar som ägare med endast 80 direkt förlorade arbetstillfällen och cirka 20 indirekt förlorade arbetstillfällen. Men hur nära är varumärkena knutna till landet?

Företagsledningen har med största sannolikhet tagit ett rationellt beslut om än att eventuell samhällsekonomiskt hänsynstagande inte bör ha ingått i beslutsunderlaget. Men kommer beslutet påverka möjligheterna att skapa en folkaktie av V&S när produktionen inte ligger inom riket?

Absolut går säkerligen att sälja oavsett reserande delar inom V&S, kanske är det till och med önskvärt att Absolut skiljts från övriga V&S innan försäljning om denna sker till en stor aktör. Absolut är med ett enormt starkt varumärke och marknadsandelar attraktivt för andra aktörer medan vinimport och sprittillverkning av i utlandet mindre kända märken inte lockar samma köpare. En försäljning av V&S i nuvarnade skick till en aktör tror jag kommer leda till att även övriga tillverkningsställen rationaliseras bort, även här Abosolut undantaget.

Säkerligen går det att göra folkaktier av både ett renodlat Absolut Vodka AB och ett Övriga V&S AB men vad ligger i svenska statens intresse? Jag är för en privatisering av ett företag som importerar och tillverkar alkohol vilket knappast kan anses ligga inom vad det offentliga skall göra.

Vilka strategiska val* behöver ägaren göra innan försäljning och hur och till vem eller vilka sker försäljning med störst vinst för ägaren svenska staten?

*läs är en nedläggning i Sundsvall strategiskt riktig?