torsdag, mars 13, 2008

Klimat, nu och framtiden

Tänk globalt och agera lokalt, sas vid Agenda 21. Devisen är fortfarande giltig men lokalt är inte allenarådande, vi måste även agera inom större arenor. Norden är en sådan arena, EU en annan och FN en tredje.

TV4 rapporterar idag från EU-toppmötet om klimat och säkerhet. Bl.a. har Ryssland gjort anspråk på nordpolen genom att placera ut en flagga, mina tankar går till tidigare århundrades erövringar i "nya delar" av världen.

Högaktuell i sammanhanget nordpolen och Barents är Föreningen Nordens årsbok som handlar om just Barentsregionen. Boken var för övrigt den gåva Föreningen Nordens ungdomsförbund i Stockholm gav till dr Daniel Rauhut, Gabriel Ehrling, Sara Skyttedal, Johan Pettersson och Jakop Dalunde förra torsdagen. Mindre is och högre råvarupriser öppnar upp för utvinning av material från botten i arktis, men vi har inte att förglömma fortfarande stora miljöförstörande industrier och annat i norra Ryssland som påverkar. Barents är således inte bara en framtidsfråga utan i allra högsta grad en nutida fråga också.

Här finns stora naturtillgångar och stor potential, men mentaliteten att 5000 arbetare i en miljöfarlig fabrik för tillverkning av vara X är bättre än 800 arbetare i en miljövänligare fabrik för tillverkning av dito leder oss inte framåt. Grundläggande marknadsekonomi säger att 4200 personer frigörs för att kunna göra annat, men det resonemanget köper inte alla. Utveckling måste tillåtas om vi ska ta oss framåt, det här gäller alla områden.

Från det stora till det lilla, ett energineutralt höghus i Stockholm. På förslag från Centerpartiet i Stockholms, länk till Youtube. (c) föreslår ett 200 meter högt hus i Stockholm, perfekt! Fler höghus med ny teknik leder oss framåt till en mer miljövänlig vardag och dessutom byggs bostäder i områden där många vill bo.

Etiketter: , , ,