söndag, januari 11, 2009

2009 fick sig ingen bra start i mellanöstern

Dagens Nyheter inleder en artikel med motsättningarna inom Hamas och avslutar samma artikel med Iran, se nedan. Expressen översätter en fransk journalist som punkar upp ett antal fakta i målet. Slutligen professorn i folkrätt Göran Lysén, som Jonas Rask Samuelsson tipsade mig om härom dagen, skriver på Newsmill om rättsläget.

Förutom fred hoppas jag att fler svenskar får läsa om bakgrund och fakta i målet. Tyvärr verkar det ligga i många (1000-tals) vänster/gaza/palestina/hamas-anhängares intresse att slåss, kasta brandbomber och på annat sätt visa sitt hat för Israel och USA. Här en länk som visar demonstrationerna i Oslo och en länk som visar demonstrationer utanför Israels ambassad i Nairobi, Kenya där demonstransterna ropar "down, down USA" (sic!).

"Djupa och bittra motsättningar mellan Hamas-Gaza och rörelsens exilledning från Damaskus blottlades under söndagens förhandlingar i Kairo, där tyska, israeliska och Hamasdelegater manglade utkast till eldupphöravtal."

"[DELEGATERNA FRÅN GAZA] vädjade till exilledaren Khaled Mashaal att sluta predika strid till döds i sina tevetal. Grälet mellan Hamas bägge delar ägde rum framför näsan på den egyptiske säkerhetschefen Omar Suleiman, som leder de diplomatiska ansträngningarna."

"Uppnår Israel och Egypten sitt centrala krigsmål, att försegla gränsen Egypten-Gaza, betyder det ett svårt slag för Irans fortsatta möjligheter att agera aktivt i Palestinakonflikten. Liksom under 2006 års krig är många iranier bittra över alla resurser som regimen i Teheran spenderar i konfliktzoner långt från Iran.

Häromdagen fick tidningen Kargozaran, som står den förre presidenten Rafsanjani nära, publiceringsförbud sedan den hävdat att Hamas skjuter från sjukhus och skolor för att driva upp antalet civila dödsoffer.
"

Etiketter: ,