Aktuellt på äldreområdet 2008
SKL gav idag ut sin skrift Aktuellt på äldreområdet 2008.
När man tittar igenom den, och det är sånt man gör när i mitt jobb, så uppmärksammar jag bland annat det stora politiska arbete som måste till för att få till stånd bostäder där äldre kan bo mer värdigt och mindre personalintensivt. KTH Centrum för hälsa och byggande här i Haninge forskar på området och folkpartiets Kjell Bjerrehorn som jag bistår driver också den tesen.
Vi måste få till mer anpassade bostäder samt incitament för människor att arbeta mer. Lägre skatter kan vara ett sätt, men kanske inte hela lösningen. Det måste till andra strukturella förändringar, bland annat på byggmarknaden och i utbildningssystemet och i det senare är vi på god väg även om många år tappats genom misskötseln i kollektivismens anda.
"Ökad sysselsättning är en önskedröm för den skattefinansierade välfärden. Ökad sysselsättning i näringslivet leder till ökade skatteintäkter utan att kostnaderna för kommuner och landsting ökar. Men historiskt sett har ett ökat välstånd lett till färre arbetade timmar genom kortare arbetsvecka, ökad semester, ökad barnledighet etc.
Det är svårt att veta om den trenden kommer att brytas. Det finns dock en del förhoppningar
kring effektivare studietid och högre faktisk pensionsålder. Med tanke på utförsbacken i figur 35 kommer vi ha en betydligt kärvare situation de kommande 25 åren än de senaste 25 åren.
Skatt är den huvudsakliga finansieringskällan för det svenska välfärdssystemet. Avgifter står för cirka 7 respektive 3 procent av kommunernas och landstingens intäkter. En höjning av avgiftsfinansieringsgraden skulle kunna bli ett litet strå till stacken. En möjlighet är att ta bort maxtaxorna inom barn- och äldreomsorgen och återgå till det system som gällde tidigare." s107-108 Aktuellt på äldreområdet 2008, SKL.
Kommande år ökar behoven, men utgiftsökningen kan omöjligt fortsätta i samma takt (oavsett vilken ideologisk syn man har på välfärd). Behoven måste mötas genom effektivitet och kvalitet, där är Haninge långt framme och utan att anklagas för hybris så skulle jag vilja framhäva att det är hitåt Sveriges blickar bör vändas. Vi har visserligen en högre kostand för äldreomsorg än genomsnittet men vi har samtidigt en mycket framåtsträvande äldreomsorg som övriga landet kan gagnas av.
Etiketter: arbetsmarknad, folkpartiet liberalerna, försäkringssystem, nationalekonomi, samhällsekonomi, SKL, äldre
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home