onsdag, juli 22, 2009

Det som finns i vår nära omvärld utan att vara allmängods

Anders Eriksson har utrett hur polisen ska använda signalspaning. Det vill säga hemlig teleavlyssning via FRA.

Jag har sett en del av pressträffen och läst pressmeddelandet. För min del räcker det, åtminstone för stunden. Utredningen finns tillgänlig när helst andan faller på och det mer intressanta som jag ser det är vilka lagförslag det här mynnar ut i och hur dessa sedan angrips. Justitieministern verkade åtminstone gå i någon slags försvarsställning i rapport, länk se Annika Beijbom.

En saklig och sansad inledning till debatt finns hos Mark Klamberg 1 2. Bra länkar hos Annika Beijbom 1 2.

Ett annat område som ligger mig närmre och som vanligtvis inte når gemene man är förekomsten av sjöminor i vårt närområde. Det gjorde säkert inte FRA:s verksamhet heller innan debatten kom i samband med försöken att börja reglera den verksamheten. Sjöminor är knappast integritetskränkande men nog så värt att ändå notera. Om så bara av den enkla anledningen att Östersjön avviker från normalläget i världen.

FRA:s verksamhet må ha varit höljt i dunkel, likaså har mycket annat. Nu finns information om exempelvis minor lättare tillgänglig, tidigare krävdes grävande i bland annat krigsarkivet. Tillgången på information är fantastisk men mängden data gör att mycket ändå förblir okänt.

Här en länk till Sjöfartsverket. www.sjofartsverket.se/minor

Etiketter: , , ,