fredag, juli 17, 2009

Kunskap är makt men vad ska vi göra med pengar

Överens om vad som ska bort: jordbrukssubventioner. Att diskutera: vad som ska till.

Likhet mellan ett av styckena högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) skrev på DN debatt 7/7-09 och det Mattias Svensson citerar den danske statistikern Björn Lomborg i senaste numret av Neo; är att jordbrukssubventionerna måste bort. Det är pengar som kan göra större nytta på annat håll.

Krantz
"Europeiska unionen måste få en mer modern budget. Det är inte rimligt att 40 procent av unionens ekonomiska resurser avsätts till jordbrukssubventioner. Det leder till dyrare mat för européerna, att fattiga länder utsätts för ojuste konkurrens och att andra angelägna områden trängs undan. En större andel av unionens budget måste i stället avsättas till forskning, vilket är avgörande inte bara för unionens konkurrenskraft utan också för Europas roll som bärare av ett klassiskt bildningsideal." DN.

Lomberg
"[P]oängterade Copenhagen Consensus att jordbrukssubventionerna borde avskaffas. Om vi gjorde det, kunde vi göra tio gånger mer bra saker för världen än vad global uppvärmning någonsin kan förorsaka." Neo, s22-23.

Men vad är det som ska till?
Inte då efter att subventionerna tagits bort, det finns det många idéer och tänkare varav Krantz och Lomberg som ovan citerats.

Nej frågan är vad är det som ska till för att få bort subventionerna? Personligen tror jag på opinionsbildning i bl a Frankrike. Det kan tycka vilt men jag är inte främmande för att vi använder delar av biståndsbudgeten till lobbyism i Frankrike. I förlängningen gynnar det tredje världen.

Politiker ska hantera pengar klokt. Biståndsfinansierad lobbyism för subventionsslopande är ur mitt sett att se det inte oklokt, men heller inte okontroversiellt.

Etiketter: , , ,