tisdag, april 13, 2010

Försvarssatsningar, det nya svarta

Köp fungerande helikoptrar, utveckla nya ubåtar och värnplikt lagd på is från sommaren. Försvaret får krav på sig att leverera här och nu i större utsträckning och det borde gläjda alla, både som yrkesmän, som medborgare och som skattebetalare.

Bara det att i större utsträckning leverera - här och nu - är enligt mitt förmenande en storsatsning som i sig förtjänar uppmärksamhet.

Regeringen har lyft fram satsning för satsning ur vårbudgeten till medias ljus. Gott så, annars blir ingen reell debatt. Allmänintresset för de stora försvarssatningarna borde göra att satsningarna nagelfars och jag hoppas att debatten fortsätter efter vårfloden av nyheter som en budgetproposition ger.

En av tungviktarna på försvarsområdet inom svensk politik är Allan Widman (FP), en modig politiker som säger sanningar. I likhet med regeringen är Widman för inköp av helikoptrar som går att använda i närtid men till skillnad från regeringen förespråkar Widman även cut loss avseende Hkp 14. I svensk politik är det radikalt. Jag skulle önska att fler vågade sig på att vara så obekväma.

Nedan en länk till SVT-intervju med Allan Widman från Folkpartiets landsmöte. Bl a berörs flygförsvar. http://svtplay.se/v/1781088/fp_s_landsmote_intervju_med_allan_widman

Etiketter: , ,